Nasdaq’dan BİST’e: Aynı anda saniyede 100 bin işlem

Borsa İstanbul’un (BİST) yeni Genel Müdürü Tuncay Dinç’le geçen ay İstanbul Sanayi Odası’nın Meclis toplantısında tanışmıştık. Önceki gün de teke tek sohbet ettik. 4 ay önce...

Borsa İstanbul’un (BİST) yeni Genel Müdürü Tuncay Dinç’le geçen ay İstanbul Sanayi Odası’nın Meclis toplantısında tanışmıştık. Önceki gün de teke tek sohbet ettik. 4 ay önce göreve gelen Dinç, havayolu ikram sektöründe THY ve Do&Co’nun kurduğu Turkish Do&Co’nun CEO’suydu.
Dinç’in hedefi, Borsa İstanbul’u, yakın coğrafyamızdaki diğer ülkelere de hizmet verecek şekilde bölgesel bir borsa haline getirmek. Bu iddialı hedefe yönelik olarak Amerika’da teknoloji şirketlerinin borsası Nasdaq’a % 7 hisse vermişler; BİST’in teknolojik altyapısını Nasdaq yeniliyor. Dinç’in verdiği bilgiye göre Borsa İstanbul’da şu anda saniyede 2500 emir işlenebilirken, yeni teknolojiyle birlikte saniyede 100 bin emir aynı anda gerçekleştirebilir hale gelecek. Tahmin edebileceğiniz gibi BİST’le Nasdaq arasında herhangi bir ödeme yok, takas var.
EBRD’ye % 10 hisse
Borsa İstanbul’un % 10 hissesinin İngiltere merkezli Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’na (EBRD) satışıyla ilgili olarak seçimlerden hemen önce ön anlaşma imzalanmıştı. Bu satışla ilgili Hazine ve SPK’dan onay bekliyorlar. Dinç’ten öğrendiğimize göre BİST Londra Metal Borsası’ndan % 2 hisse almış ve böylelikle Hongkong Borsası’yla da bağlantıya geçmiş olmuş.
Gördüğünüz gibi Borsa İstanbul’un kurumsallaşması için çeşitli uluslararası işbirliği anlaşmaları imzalanıyor; halka arzı da gündemde, ancak Dinç’in belirttiğine göre “seçim sonrası Türkiye’nin içinde bulunduğu konjonktür, bu süreçleri yavaşlatmış.” Tuncay bey, “Şu anda bir netlik bekliyoruz. O netliği yakaladıktan sonra planlamamıza kaldığı yerden devam edeceğiz” diyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Nasdaq’dan BİST’e: Aynı anda saniyede 100 bin işlem 07 Ağustos 2015 | 276 Okunma Bir başka olur Çin Borsası’nın düşüşü! 05 Ağustos 2015 | 352 Okunma Kadının kariyerinde en önemli karar, eş seçimi! 02 Ağustos 2015 | 428 Okunma Batı’da eşler, Türkiye’de aile, çalışan kadına destek 31 Temmuz 2015 | 273 Okunma Ertem, eşi ve 3 oğluyla 5 kişilik basketbol takımı 29 Temmuz 2015 | 371 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar