Kadının kariyerinde en önemli karar, eş seçimi!

Çalışan kadınlar üzerine yapılan araştırmalar gösteriyor ki, dünyada 35 yaşına kadar direnmiş ve iş hayatını bırakmamış kadınlar, sonrasında çok başarılı yönetici...

Çalışan kadınlar üzerine yapılan araştırmalar gösteriyor ki, dünyada 35 yaşına kadar direnmiş ve iş hayatını bırakmamış kadınlar, sonrasında çok başarılı yönetici oluyor.


Aynı araştırmalarda ortaya çıkan çok kritik bir husus var: Bir kadının kariyerinde en önemli, tek bir karardan söz edilecekse bu, bir hayat arkadaşına sahip olmak isteyip istemediği ve -eğer istiyorsa- eşini nasıl seçeceği. Çünkü eşinin tamamen desteklemediği hiçbir kadının üst düzey pozisyonlara ulaşma şansı yok. Zaten cuma günkü yazımda da belirttiğim gibi en başarılı kadın liderlerin büyük çoğunluğu evli ve çocuklu.

GE CEO’su Özsoy
Amerika’nın en inotavif şirketlerinden 147 milyar cirolu General Electric’in (GE) Türkiye CEO’su Canan Özsoy’un eşi olmasaydı, acaba kariyeri ne yönde gelişirdi?
Özsoy aslında diş hekimi, eşi kalp cerrahı; ikisi de üniversiteyi bitirdikten sonra kariyerlerine Tıp Fakültesi’nde devam ediyorlar. Aradan birkaç yıl geçtikten sonra eşi, Canan hanıma “birimizden birimizin para kazanması lazım; sen özel sektöre geçsen” diyor.
Ve böylece Özsoy diş hekimliğini bırakıp bir ilaç şirketinde ürün müdürü olarak özel sektöre adım atıyor. Özsoy, iş değiştirmese de çalıştığı firma Aventis’e satılınca, Aventis’in Paris ofisinde çalışma teklifi alıyor. Yine eşinin desteğiyle Paris’e taşınıyor. Paris’teyken GE’nin sağlık ve koruyucu tıp bölümünden gelen teklifi reddedemiyor.
2009’dan beri GE Türkiye CEO’su. Özsoy her zaman “en büyük desteğim eşim” der. Oğlunu da küçüklüğünden beri “kendi yüklerini kendisinin taşıması” konusunda çok iyi eğitmişler. Ama Canan hanım da iş ve özel hayat dengesini titizlikle korumaya her daim özen göstermiş, o denge iş lehine kaçmaya başlarsa hemen geri dönüp kaçırdığı yerleri yeniden yakalamış.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Nasdaq’dan BİST’e: Aynı anda saniyede 100 bin işlem 07 Ağustos 2015 | 276 Okunma Bir başka olur Çin Borsası’nın düşüşü! 05 Ağustos 2015 | 352 Okunma Kadının kariyerinde en önemli karar, eş seçimi! 02 Ağustos 2015 | 428 Okunma Batı’da eşler, Türkiye’de aile, çalışan kadına destek 31 Temmuz 2015 | 273 Okunma Ertem, eşi ve 3 oğluyla 5 kişilik basketbol takımı 29 Temmuz 2015 | 371 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar