e-ticaret, hamle yapmak için tüketiciyi bekliyor

Türkiye’de e-ticaretin büyüklüğüyle ilgili ilk rapor, geçen yıl Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği TÜBİSAD ve Deloitte Türkiye’nin işbirliğiyle ortaya çıkmıştı. Ve o tarihte...

Türkiye’de e-ticaretin büyüklüğüyle ilgili ilk rapor, geçen yıl Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği TÜBİSAD ve Deloitte Türkiye’nin işbirliğiyle ortaya çıkmıştı. Ve o tarihte e-ticaretin yasası bile yoktu.
Dün TÜBİSAD Başkanı Prof. Dr. Kemal Cılız “e-ticaret 2014 Pazar Büyüklüğü Raporu”nu açıklarken öğrendik ki sektörle ilgili diğer kurumların da katılımıyla hazırlanan bu 2. raporla birlikte veriler, tamamen uluslararası ölçümlemelerle (OECD ve Dünya Ticaret Örgütü gibi) uyumlu hale getirilmiş. Dolayısıyla alttaki tabloda da görebileceğiniz gibi Türkiye’de e- ticaretin büyüklüğünü artık diğer ülkelerle karşılaştırabiliyoruz.

Hâlâ çok geriyiz
Önce iyi haber: Ülkemizde e-ticaretin hacmi geçen yıl % 35’lik artışla 14 milyar TL’den 18.9 milyar TL’ye yükselmiş; e-ticaretin toplam perakende içindeki payı da % 1.3’ten % 1.6’ya çıkmış. Ne var ki tabloda da görebileceğiniz gibi maalesef hâlâ gelişmekte olan ülkelerin çok gerisindeyiz. Örneğin Çin’i ele alalım. İnternet penetrasyonu bizden düşük olduğu halde e-ticaretin toplam perakendeye oranı % 8.5. Listenin en altında bulunan Hindistan’ı bu yıl yakalamışız, ancak dikkatinizi çekerim orada internet penetrasyonu sadece % 19. Evet, gelişmiş ülkelerin ortalaması % 6.5, bizim gibi gelişmekte olan ekonomilerinki % 4.5, bizimki ancak % 1.6.
Toplantıda da hatırlatıldı: Türkiye’nin, tabloda yer alan ülkelerin çoğundan daha kuvvetli bir lojistik ve kargo sektörü, çok güçlü bir kredi kartı altyapısı var.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Nasdaq’dan BİST’e: Aynı anda saniyede 100 bin işlem 07 Ağustos 2015 | 276 Okunma Bir başka olur Çin Borsası’nın düşüşü! 05 Ağustos 2015 | 352 Okunma Kadının kariyerinde en önemli karar, eş seçimi! 02 Ağustos 2015 | 428 Okunma Batı’da eşler, Türkiye’de aile, çalışan kadına destek 31 Temmuz 2015 | 273 Okunma Ertem, eşi ve 3 oğluyla 5 kişilik basketbol takımı 29 Temmuz 2015 | 371 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar