Yalnız kurtlar...

El Kaide, IŞİD gibi terör örgütleri konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından biri olan Daniel Byman, Foreign Affairs dergisinin Trump yönetimini bekleyen sorunlara ayırdığı son sayısında “Yalnız Kurtlar...

El Kaide, IŞİD gibi terör örgütleri konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından biri olan Daniel Byman, Foreign Affairs dergisinin Trump yönetimini bekleyen sorunlara ayırdığı son sayısında “Yalnız Kurtlar Nasıl Avlanır” başlığıyla bir yazı kaleme almış.

Byman’nın yazısı hem önerileri, hem de uyarıları açısından ilginç. Bir yanıyla bize Trump yönetiminin uygulamaya koyabileceği terör karşıtı stratejilerin neler olabileceğini, diğer yanıyla da teröre karşı mücadele kapsamında uygulamaya konan tedbirlerin ne gibi sorunlar doğurabileceğini gösteriyor.

***

Ancak strateji, özellikle de sorunlara geçmeden önce “yalnız kurt” ne demek hatırlatmak yarar var. “Yalnız kurt” kavramı bir terör örgütünün komuta-kontrol sisteminden bağımsız olarak ama ondan aldığı ilham ya da genel bir emirle hareket eden insanları kastediyor.

Yaşadığı hayattan, uğradığına inandığı ayrımcılık veya zulümden etkilenen insanlar, tek başına ya da yakınlarındaki biri/birileriyle şiddet eylemleri, yani terör gerçekleştiriyor. Örgüt bağlantısı önceden tespit edilemediği için de bu tür eylemlerin önlenmesi diğerlerine göre daha zor oluyor.

Aslında yalnız kurtlar ve gerçekleştirdikleri eylemler sayıca çok değil. Ayrıca hedef aldıkları toplumlara verdikleri zararlar da sınırlı. CATO Enstitüsü adlı düşünce kuruluşundan Alex Nowrasteh’in yaptığı araştırmaya göre 1974-2015 yılları arasında yabancı teröristlerin (sayısı 154) Amerika’da öldürdüğü toplam insan sayısı 3024.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diplomaside hareketli bir hafta... 24 Nisan 2024 | 127 Okunma Garip savaş... 21 Nisan 2024 | 97 Okunma İran saldırısının düşündürdükleri 17 Nisan 2024 | 507 Okunma Distopik bir geleceğe doğru… 14 Nisan 2024 | 120 Okunma Biraz nostaljinin kimseye zararı olmaz... 10 Nisan 2024 | 63 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar