Sorunu dondurmak...

Takip etmeye çalıştığım Foreign Affairs, Foreign Policy, New York Times, Guardian gibi mecraların ana gündemi 7 Ekim’den bu yana beklenebileceği gibi Hamas saldırısı ve İsrail’in bu saldırıya...

Takip etmeye çalıştığım Foreign Affairs, Foreign Policy, New York Times, Guardian gibi mecraların ana gündemi 7 Ekim’den bu yana beklenebileceği gibi Hamas saldırısı ve İsrail’in bu saldırıya gösterdiği tepki. Çin, Rusya ve Ukrayna arkadan geliyor. Diğer konular daha seyrek işleniyor.

Okuduğum bir çok makalede İsrail’in tepkisinin haklı ama orantısız olduğu konusunda neredeyse ortak bir anlayış oluşmuşa benzer. İsrail’in kara savaşına kalkışmaması için de çoğu yazar ya kendi ülkesinin siyasi otoritelerini ya da İsrailli yetkilileri uyarıyor.

Genelde beklenen bugün İsrail’i ziyaret edecek olan Biden’ın Netanyahu’yu karadan müdahaleden vazgeçirmesi. Bazıları İsrail’in hem askeri hem de politik anlamda zarar göreceğinden, Arap dünyasıyla ilişkilerde kopma yaşanabileceğinden endişeli.

Netanyahu’nun ülkesi için doğru kararlar veremeyeceğini düşününler de var. New York Times’ın kıdemli yazarı Thomas Friedman bunu yazısında açıkça vurgulamış. Netanyahu ve hükümetinde sağ kanat “çılgınların” zafer kazanmış olmak için İsrail’i uçuruma sürükleyebileceğini anlatmış.

Bazıları da sorunun seyrini Amerika’nın çıkarları açısından değerlendirip savaşı tırmandıracak...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diplomaside hareketli bir hafta... 24 Nisan 2024 | 130 Okunma Garip savaş... 21 Nisan 2024 | 97 Okunma İran saldırısının düşündürdükleri 17 Nisan 2024 | 507 Okunma Distopik bir geleceğe doğru… 14 Nisan 2024 | 120 Okunma Biraz nostaljinin kimseye zararı olmaz... 10 Nisan 2024 | 63 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar