Müdahale tartışmalarına katkı

Cuma günü dünya Fransa, Kuveyt, Tunus ve Kobani’deki IŞİD saldırılarını konuşurken Türkiye askerlerden sızdırıldığı anlaşılan bir haberin detayları peşindeydi. Haber 18 Haziran’da...

Cuma günü dünya Fransa, Kuveyt, Tunus ve Kobani’deki IŞİD saldırılarını konuşurken Türkiye askerlerden sızdırıldığı anlaşılan bir haberin detayları peşindeydi. Haber 18 Haziran’da yapılan bir güvenlik toplantısına ilişkindi ve bu toplantıda hükümet kanadı askerlerden Suriye’de güvenli bölge oluşturulmasını da içeren olasılıklar üstünde çalışılmasını istemişti.

Haberin çarpıcı tarafı askerlerin bu talebe hukuki ve fiili nedenlerle karşı çıkması, müdahale konusunda çekimser bir tavır sergilemesiydi. Anlaşıldığı kadarıyla hükümet de askerler de IŞİD tehdidinden, PYD’nin zemin kazanmasının doğurabileceği sonuçlardan, Esad yönetimi ile IŞİD ittifakının Türkiye’ye yakın duran muhaliflerin elindeki sınır kapılarını ele geçirmesinden endişe etmekteydi.

***

Ancak askerler böylesi bir müdahalenin doğuracağı sonuçlardan çekinmekte, hükümetse askerlerin her türlü olasılığa hazır olmasını istemekteydi. Yani aslında dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi siyasiler ve askerler güney sınırlarımızda giderek artan tehlikeler üstünde durmuş, neyin yapılıp neyin yapılamayacağını birlikte tartışmıştı. Bunda hiçbir sorun yoktu. Sorun haberin paylaşılmasında, daha doğrusu basına aktarılmasındaydı.

Belli ki askerler ya siyasilerin güvenli bölge konusunda ısrarlı olabileceğini düşündüğünden ya da dünyaya bir şekilde mesaj vermek istediğinden, bu görüşmeleri basınla paylaşmıştı. Zamanlama göz önünde bulundurulduğunda amacın dünyaya mesaj vermek olduğu söylenebilir. Ama belki de Suriye’ye yapılacak müdahalenin doğuracağı sonuçlar askerlerin zihnini daha fazla meşgul ediyor.

Askerlerin gerekçesi ne olursa olsun bence IŞİD Türkiye için büyük bir tehdit olmasına, PYD’nin Kuzey Suriye’de bir devlet kurabilme ihtimalinin bulunmasına rağmen Türkiye’nin Suriye bataklığına saplanmaması gerekiyor. Türkiye IŞİD’e karşı mücadeleyi desteklemeli ama kendisi bu mücadelenin içine girmekten elinden geldiğince kaçınmalı. Benimsenmiş olan orantılı şiddet politikası başarılı, şu ana kadar IŞİD Türkiye’yi çok da fazla zorlamadı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diplomaside hareketli bir hafta... 24 Nisan 2024 | 127 Okunma Garip savaş... 21 Nisan 2024 | 97 Okunma İran saldırısının düşündürdükleri 17 Nisan 2024 | 507 Okunma Distopik bir geleceğe doğru… 14 Nisan 2024 | 120 Okunma Biraz nostaljinin kimseye zararı olmaz... 10 Nisan 2024 | 63 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar