İsrail hedefine ulaşırken...

7Ekim Hamas saldırısı İsrail’i, daha doğrusu İsrail sağını yıllardır beklediği fakat bahanesini ve ortamını bir türlü bulamadığı hedefine ulaşması, Gazze’yi tekrar kontrol...

7Ekim Hamas saldırısı İsrail’i, daha doğrusu İsrail sağını yıllardır beklediği fakat bahanesini ve ortamını bir türlü bulamadığı hedefine ulaşması, Gazze’yi tekrar kontrol altına alması, bir kez daha genişlemesi, konjonktür elverdiği takdirde de Filistinlilerin Gazze’den sürmesi için imkan yarattı. İçeriden ve dışarıdan gelen baskıları da insani molayla geçiştirdi.

Şimdi Netanyahu Yönetimi aşama aşama Gazze şeridinde yaşayanları güneye doğru sürüyor, üstelik de bunu insani gerekçelerle, Cenevre Sözleşmelerine uyma çerçevesinde gerçekleştiriyor. Sivillerin “operasyonlarından” zarar görmemesini sağlamak amacıyla onlara evinizi terk edin, biraz daha Mısır’a doğru yaklaşın emirleri yayınlıyor.

Mısır kendince anlaşılabilir nedenlerle savaştan kaçan, aslında hukuken ve ahlaken sığınma hakkı bulunan insanları topraklarına kabul etmekte isteksiz. Belli ki bir yandan sorunun kendisine ihracını, diğer yandan da üstüne binecek yükü kabullenmek istemiyor. Amerika’nın burayı ileride siz yönetin teklifine bile sıcak bakmıyor. Ancak insani baskıya ne kadar dayanabileceği tartışmalı.

Duvarlar veya sınır kapıları yıkılırsa savaştan kaçanlara karşı güç kullanması zor. İsrail’i...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diplomaside hareketli bir hafta... 24 Nisan 2024 | 130 Okunma Garip savaş... 21 Nisan 2024 | 97 Okunma İran saldırısının düşündürdükleri 17 Nisan 2024 | 507 Okunma Distopik bir geleceğe doğru… 14 Nisan 2024 | 120 Okunma Biraz nostaljinin kimseye zararı olmaz... 10 Nisan 2024 | 63 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar