Hangi amaca hizmet?

Hamas, Gazze’deki diğer örgütlerin de desteğiyle Cumartesi günü itibarıyla özellikle sivilleri hedef alan büyük bir şiddet kampanyası başlattı. Buna İsrail’in tepkisi tabii ki gecikmedi. Her iki taraftan da...

Hamas, Gazze’deki diğer örgütlerin de desteğiyle Cumartesi günü itibarıyla özellikle sivilleri hedef alan büyük bir şiddet kampanyası başlattı. Buna İsrail’in tepkisi tabii ki gecikmedi. Her iki taraftan da sayıları binleri geçen insan öldü. Savaş suçları, insanlığa karşı suçlar işlendi. Bundan sonra da işleneceğe, şimdi de İsrail sivil asker ayrımını çok fazla gözetmeyeceğe benzer.

Her savaşın olduğu gibi bu savaşın da özel ve genel nedenleri var. Genel nedeni 100 yılı aşkın süredir çözülemeyen Filistin sorunu. Filistinlilerin gördüğü mezalim, haklarının sürekli ellerinden alınması, evlerinin yıkılması, göçe ve yoksunluğa mahkûm edilmesi. Buna BM’in çaresizliğini, Batı dünyasının vurdumduymazlığını da dahil edebiliriz.

Özel nedeniyse tartışmalı. Hamas kutsal yerlerin statüsü konusundaki hassasiyetiyle bu son saldırısını meşrulaştırmaya çalışırken, sorumluluğu Netanyahu’ya yükleyenler de var. Kimileri iki devletli çözümün parametrelerini yok etmesine, kimileri kendi derdine düşüp ülkesini ve insanlarını unutmasını gerekçe gösteriyor. Bazıları ise Mossad’ın Netanyahu’ya oyun oynadığını düşünüyor.

Bana daha makul gelen açıklama ise İran’a dayananı. Çünkü her...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diplomaside hareketli bir hafta... 24 Nisan 2024 | 129 Okunma Garip savaş... 21 Nisan 2024 | 97 Okunma İran saldırısının düşündürdükleri 17 Nisan 2024 | 507 Okunma Distopik bir geleceğe doğru… 14 Nisan 2024 | 120 Okunma Biraz nostaljinin kimseye zararı olmaz... 10 Nisan 2024 | 63 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar