Felaket sonrasına hazırlık...

Hamas’ın 7 Kasım saldırısının ilk şoku atlatıldıktan sonra dünya “The day after”ı, yani ertesi günü, İsrail’in harekatı sonrasını konuşmaya başladı. Genel kabul gören...

Hamas’ın 7 Kasım saldırısının ilk şoku atlatıldıktan sonra dünya “The day after”ı, yani ertesi günü, İsrail’in harekatı sonrasını konuşmaya başladı. Genel kabul gören yaklaşım Hamas’ın en azından askeri olarak tasfiye edilmesinin ardından Filistin devletinin kurulması gerektiğiydi. Geçiş dönemi için de garantörlükten bir Arap barış gücünün Gazze’yi kontrolüne kadar pek çok fikir ortaya atıldı.

Ne de olsa böylece barışa karşı çıkan, tarihi Filistin topraklarının bölünmesini istemeyen bir örgüt devreden çıkacak, İsrail sağı istemeyerek de olsa Filistin’in siyasi bölünmüşlüğünü ortadan kaldıracaktı.

Bundan sonra 1967 sınırlarını bir şekilde temel alan ve başkenti Doğu Kudüs’ün küçük de olsa bir parçasından oluşan ikinci devletin kurulması mümkün olabilecekti.

Böylece bölgeye barış ve istikrar gelecek, pek çok radikal örgüte meşruiyet sağlayan 100 küsur yıllık sorun bitecekti. Yıkılan, yakılan Gazze’nin yeniden inşası için harcanan paralar da bir sonraki İsrail müdahalesiyle boşa gitmeyecek, zengin Arap ülkeleri ve AB bu bölge için gönül rahatlığıyla kaynak ayırabilecekti.

Ancak İsrail’in başlattığı operasyonun boyutları, AB ve ABD’nin verdiği kayıtsız...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diplomaside hareketli bir hafta... 24 Nisan 2024 | 130 Okunma Garip savaş... 21 Nisan 2024 | 97 Okunma İran saldırısının düşündürdükleri 17 Nisan 2024 | 507 Okunma Distopik bir geleceğe doğru… 14 Nisan 2024 | 120 Okunma Biraz nostaljinin kimseye zararı olmaz... 10 Nisan 2024 | 63 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar