Dünyanın bir başka büyük sorunu: Eşitsiz mübadele

"Eşitsiz Mübadele” benim kuşağım siyaset bilimcilerin ve iktisatçıların yabancısı olmadığı bir kavram. 1940’lı yılların Prebisch-Singer hipotezinin eleştirisine dayanan, ifadesini en iyi Arghiri...

"Eşitsiz Mübadele” benim kuşağım siyaset bilimcilerin ve iktisatçıların yabancısı olmadığı bir kavram. 1940’lı yılların Prebisch-Singer hipotezinin eleştirisine dayanan, ifadesini en iyi Arghiri Emmanuel’in 1962 yılında yayınlanan çalışmasında bulan, sonra da Marksistler başta olmak üzere farklı ekollerden araştırmacılar tarafından geliştirilen bir tez.

Kabaca kapitalist dünya ekonomisinin, özellikle de bu ekonominin tam merkezinde olanların eşit olmayan emek sömürüleri nedeniyle karlı çıktıklarına, çevrede yer alan ülkelerdeki işçilerin daha az ücretle, köle gibi çalışıp ve tabii ki öyle yaşayıp merkezdeki ülkeleri, ekonomileri beslediklerine, onların siyasi istikrarına ve iş huzuruna katkıda bulunduklarına işaret ediyor.

Mesela ayda 75 dolar alan Bangladeşli bir işçi emeğiyle ürettiği ucuz elbiseler, pantolonlar ve daha kim bilir neler nelerle bir yandan H&M, Zara, Levi’s, Marks and Spencer, Primark gibi markaları zengin ederken, diğer yandan da Almanya ve Hollanda’da 2000, Macaristan’da 700 Euro olan asgari ücretlinin giyim ihtiyaçlarını param az demeden karşılamasına yardımcı oluyor.

Üstelik de endüstriyel ürünlerin çoğunun fiyatı dünya pazarında...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diplomaside hareketli bir hafta... 24 Nisan 2024 | 130 Okunma Garip savaş... 21 Nisan 2024 | 97 Okunma İran saldırısının düşündürdükleri 17 Nisan 2024 | 507 Okunma Distopik bir geleceğe doğru… 14 Nisan 2024 | 120 Okunma Biraz nostaljinin kimseye zararı olmaz... 10 Nisan 2024 | 63 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar