Doğru zamanda doğru insan

Seçim hükümeti konusunda çok şey yazıldı. Kimi beğendi, kimi eleştirdi. MHP ve CHP’nin tavrı, Tuğrul Türkeş’in katılması, HDP’li bakanların böylesi bir hükümette yer alması...

Seçim hükümeti konusunda çok şey yazıldı. Kimi beğendi, kimi eleştirdi. MHP ve CHP’nin tavrı, Tuğrul Türkeş’in katılması, HDP’li bakanların böylesi bir hükümette yer alması sayısız tartışmanın konusu oldu. İlk kez başörtülü bir bakanın hükümette yer almasıysa tarihi önemde olmasına karşın yurt dışından takip edebildiğim kadarıyla fazla reaksiyon doğurmadı. 

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden Ayşen Gürcan’ın hükümete katılımı daha çok kadın bakan sayısının azlığına işaret etmek için vesile oldu. Oysa bundan bir kaç yıl önce başörtülü bir bakan hükümete girmiş olsaydı, kıyamet kopar, Anıtkabir’e yürüyüşler düzenlenirdi. Görünen o ki artık Türkiye en azından başörtüsü söz konusu olduğunda normalleşti.

Umarız diğer alanlarda da, özellikle de Kürt sorununun çözümü, PKK şiddetinin sona ermesi için de bu hükümet bir vesile olur, Türkiye içinden geçtiği olağanüstü dönemi atlatır, normalleşir, sorunlarının çözümü yolunda adımlar atar, tüm sorunlarını seçim sonrasına ertelemez. Bana öyle geliyor ki dış politikada karşı karşıya olduğumuz bazı sorunların çözümü için değilse bile, çözüm yolunda ilerlenmesi için umut var.

***

Çünkü Türkiye’nin dış politikasından, ama özellikle de Kıbrıs, İsrail, Ermenistan, Suriye gibi sorun alanlarının yönetiminden birinci derecede sorumlu olan bir diplomat Dışişleri Bakanlığı’na getirildi. Başbakan ve belli ki Cumhurbaşkanı doğru zamanda doğru kararı verdi, doğru insana Türkiye’nin dış politikasını emanet etti. Bunca sorunla uğraşılırken eğer kişisel ya da siyasal tatmin adına başka biri bu göreve getirilmiş olsaydı, Türkiye çok daha fazla zorlanabilirdi.

Al Jazeera’nın Türkçe web sayfasında yer alan portresinde belirtildiği gibi Feridun Sinirlioğlu ön plana çıkmamaya özen gösteren, kameralardan uzak durmaya çalışan, çok konuşmayan, eski İsrail Müsteşarı Alon Liel’in deyişiyle tam bir “klasik diplomasi ustası”. Yüzünden, mimiklerinden ne düşündüğünü anlamanız hiç kolay olmayan biri. Doktorası olan, çok okuyan, çok çalışan ve derinlikli bir insan.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diplomaside hareketli bir hafta... 24 Nisan 2024 | 128 Okunma Garip savaş... 21 Nisan 2024 | 97 Okunma İran saldırısının düşündürdükleri 17 Nisan 2024 | 507 Okunma Distopik bir geleceğe doğru… 14 Nisan 2024 | 120 Okunma Biraz nostaljinin kimseye zararı olmaz... 10 Nisan 2024 | 63 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar