Çok da umutlanmayalım...

2003’teki Irak müdahalesi hakkında İngiltere’nin doğru karar verip vermediğini belirleyecek olan rapor yıllar süren gecikmenin ardından iki gün önce açıklandı. Zamanın Başbakan’ı Tony Blair...

2003’teki Irak müdahalesi hakkında İngiltere’nin doğru karar verip vermediğini belirleyecek olan rapor yıllar süren gecikmenin ardından iki gün önce açıklandı. Zamanın Başbakan’ı Tony Blair çok açıkça olmasa da sorumlu bulundu, istihbarat imkanlarından daha iyi yararlanabilir, daha doğru karar alabilirdi dendi. Independent’ın baş yazısında belirtildiği gibi raporda müdahalenin, onların deyişiyle savaşın, gayrimeşru olduğu söylenmedi ama meşruiyet zemininin tartışmalı olduğu belirtildi.

Ardından da Blair çıkıp kendini savundu, hatalardan sorumluyum ama kararımdan pişman değilim dedi. Müdahale sırasında ölen 179 askerin ailelerinin gözlerinin içine, yani yüzlerine bakabilir misiniz diye sorulduğunda da, sadece onların değil tüm ülkenin gözlerinin içine bakarım mealinde bir cevap verdi. Yayınlanan raporun tespitlerine aykırı olarak “o zaman elimde olan bilgilerden hareketle en doğru kararı verdiğime inanıyorum” türünden bir şeyler söyledi.   

***

Şimdi “savaşta” çocuklarını yitiren İngiliz aileler rapordan da aldıkları güçle Blair’in, yargılanmasını sağlamaya çalışıyorlar. Hukukçu değilim, ayrıca 2,6 milyon kelimelik raporu da okumadım ama bence ailelerin hedeflerine ulaşmaları pek mümkün olmayacak. Blair ne Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde, ne de ulusal mahkemelerde yargılanacak. Çünkü rapor hukuki bir kanaat vermek için yazılmadı, son derece steril bir dille kaleme alındı. Hükümet de zaten raporu yazan komisyona 29 Ekim 2009’da bu yönde direktif verdi. Halk her şeyi bilmesin, ulusal güvenlik çıkarlarımız zedelenmesin dedi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diplomaside hareketli bir hafta... 24 Nisan 2024 | 129 Okunma Garip savaş... 21 Nisan 2024 | 97 Okunma İran saldırısının düşündürdükleri 17 Nisan 2024 | 507 Okunma Distopik bir geleceğe doğru… 14 Nisan 2024 | 120 Okunma Biraz nostaljinin kimseye zararı olmaz... 10 Nisan 2024 | 63 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar