Bir kriz daha yönetilirken...

Geçtiğimiz haftanın en önemli olayı MİT’e ait olduğu söylenen bir silahlı insansız hava aracının (ANKA-S) kimilerine göre Ürdün’den, kimilerine göre Irak’tan kalkan bir Amerikan F16’sı...

Geçtiğimiz haftanın en önemli olayı MİT’e ait olduğu söylenen bir silahlı insansız hava aracının (ANKA-S) kimilerine göre Ürdün’den, kimilerine göre Irak’tan kalkan bir Amerikan F16’sı tarafından düşürülmesiydi. Olay neresinden bakarsanız bakın tatsızdı.

Her şeyden önce aynı ittifaka üye olan iki ülkenin silahlı unsurları karşı karşıya gelmiş ve teknik olarak bakıldığında bir çatışma yaşanmıştı. Üstelik bu çatışma Türkiye Dışişleri Bakanı’nın yaptığı üçüncü taraflara uyarı içeren açıklamadan bir gün sonra olmuştu.

Amerika’nın PKK’ya verdiği ve bir türlü kesmediği destek düşünüldüğünde de 5 Ekim’de yaşanan bu tatsız olay tırmanma potansiyelini içinde barındırmakta, tarafları askeri ve siyasi açıdan karşı karşıya getirme riski taşımaktaydı.

PKK başta olmak üzere Rusya, İran ve Suriye’nin kazançlı, Türkiye ve Amerika’nın zararlı çıkacağı bir sürecin kapısını aralayabilirdi, sorun tırmanıp kontrolden çıkabilirdi. Ama neyse ki korkulan olmadı, iki taraf da itidalli davranmayı, yaşadıkları bu tatsızlık üstünden sorunlarının özünü konuşmayı seçti.

Tarafların yaptığı açıklamalara bakarsak SİHA’nın Amerikalılar tarafından tehdit olarak algılandığını, müdahalenin...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diplomaside hareketli bir hafta... 24 Nisan 2024 | 129 Okunma Garip savaş... 21 Nisan 2024 | 97 Okunma İran saldırısının düşündürdükleri 17 Nisan 2024 | 507 Okunma Distopik bir geleceğe doğru… 14 Nisan 2024 | 120 Okunma Biraz nostaljinin kimseye zararı olmaz... 10 Nisan 2024 | 63 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar