Mağrur olma senden büyük mağdur yok

Konda, 7 Haziran seçimlerine dair kapsamlı bir analiz yayınladı. Analize göre HDP'deki büyük oy artışının nedeni Ak Parti'den gelen Kürt oyları ve sandığa ilk kez giden seçmeni etkilemesi. Bu tespit aynı...

Konda, 7 Haziran seçimlerine dair kapsamlı bir analiz yayınladı. Analize göre HDP'deki büyük oy artışının nedeni Ak Parti'den gelen Kürt oyları ve sandığa ilk kez giden seçmeni etkilemesi. Bu tespit aynı zamanda Ak Parti'deki erimenin de nedeni. 
Rapordan ayrıca, merkez medyadaki büyük Demirtaş desteğinin CHP'li seçmenin ve beyaz Türklerin HDP'ye yönelmesini sağlamadığı da görülüyor. Zira Konda'ya göre HDP seçmeninin etnik dağılımında %84'ü Kürtler oluştururken, Türklerin oranı sadece yüzde 9.
Her ne kadar 13 yıllık iktidar yorgunluğunun ardından seçimlerden birinci parti çıkmış olsa da Ak Parti'deki küçümsenemeyecek oy kaybının nedenleri üzerine kafa yormalı. Aslında bu sadece iktidar partisini ilgilendiren bir konu değil. Yeni dönem Türkiye siyasetini şekillendirecek parametrelerin net görülmesi açısından tüm partilerin dikkatle eğilmesi gereken bir konu.
Başlayalım. Hükümet formüllerinin kaderini belirleyen Kürt seçmenin Ak Parti'den HDP'ye kayışının nedenleri ne olabilir? Bu konuda Uludere'deki duygusal kopuşun, Kobani'nin ve 7-8 Ekim olayları sonrası Ak Parti'nin PKK'ya yönelik sert çıkışlarının etkili olduğu yorumları yapılıyor.
Doğrudur, Cemaat'in, merkez ve Kürt medyasının ajitasyonuyla bu etkenlerin bölgede "daha geniş" bir kesimi etkilediği söylenebilir. Ancak bu saydıklarımızın, Kürt seçmeni henüz 1 yıl önce yerel seçimlerden başarıyla çıkmış, sandığa 5-6 gün kala Hakkâri'de havalimanı açmış ve hâlâ Çözüm'ün arkasındaki en büyük irade olan Ak Parti'den bu denli radikal ve kitlesel şekilde koparttığını söylemek mantıklı görünmüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu konuyu da gündeme getirir misiniz Özgür Bey? 26 Nisan 2024 | 3.143 Okunma Dön baba dönelim... 24 Nisan 2024 | 1.788 Okunma Irak petrolü Türkiye’yi çok rahatlatır 22 Nisan 2024 | 2.362 Okunma Bu da oldu, gazeteci Dündar basına yayın yasağı getirdi 21 Nisan 2024 | 1.015 Okunma Korkma belki fiyatlar düşmez! 20 Nisan 2024 | 792 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar