Ramazanda hem ilahi hem de caz dinleyebiliriz
Yaşadığımız evrende bireylerin, toplulukların farklı zamanlarda, farklı müzikler dinlediklerini biliyoruz. Kuşkusuz bu her müziğin kategorik dinleme zamanları olduğu anlamına gelmiyor. Mesela ramazanda genellikle ilahi ve...
Yaşadığımız evrende bireylerin, toplulukların farklı zamanlarda, farklı müzikler dinlediklerini biliyoruz. Kuşkusuz bu her müziğin kategorik dinleme zamanları olduğu anlamına gelmiyor. Mesela ramazanda genellikle ilahi ve daha çok deruni müzikler dinlenir diyebiliriz. Ama bu herkes için geçerli olmayabilir, zira öyle insanlar vardır ki bir ruh ve görül zenginliği ayı olan ramazanda sadece ilahilerle değil, caz müziği ya da klasik müzikle de deruni bir yolculuğa çıkabilir.
Kimi Hacı Bayram’ın “Noldu bu gönlüm..” ilahisiyle, kimi Dede Efendi’nin “Tuti mucize guyem” adlı ölümsüz eseriyle, kimi Beethoven’in 9. Senfonisiyle, kimi de Wine Shorter’in “Speak No Evil” şarkısıyla hayatı anlamaya ve anlamlandırmaya çalışabilir.
Çünkü sanatsal bir yaratıcılığın ürünü olan müzik insanı dışsal dünyanın sınırlarından, baskılarından ve nesnelerinden özgür kıldığı gibi aynı zamanda insana ve evrene ilişkin yeni değerlendirmelerde farklı bir bakış açısı da sunmaktadır.
Ama daha da önemlisi müzik, toplumların ve bireylerin var olmasında ve kimliklerini inşa...