Söyle kaset, benden başka lider var mı?

Bir kaset operasyonu ile, aday olmadığını açıkladıktan 48 saat sonra CHP'ye genel başkan olan, bu tarihten itibaren girdiği her seçimi kaybeden bir siyasinin, 1 Kasım'dan sonra izleyeceği iki yol olabilirdi. Çünkü bu...

Bir kaset operasyonu ile, aday olmadığını açıkladıktan 48 saat sonra CHP'ye genel başkan olan, bu tarihten itibaren girdiği her seçimi kaybeden bir siyasinin, 1 Kasım'dan sonra izleyeceği iki yol olabilirdi. Çünkü bu seçimlerde CHP, konjonktürel olarak yan yana gelen beş benzemezlerin yarattığı anaforu arkasına almıştı.

Belki de kaset operasyonunu yapanlardı o günleri asıl öngörenler…
Bu yollardan ilki, hızlı bir toparlanma süreci planlamak, halkın taleplerinden ve onun onayından başka bir ittifak aramama konusunda ilkesel bir tutumu partisine benimsetmek olabilirdi. 7 Haziran öncesine benzer olağanüstü durumun bir daha mümkün olmayacağını düşünerek, partisini hızla bu bataktan uzaklaştırmak için yeni Anayasa ve sistem sorununda özne olmayı seçebilir, bir şans yaratabilirdi.

Kılıçdaroğlu ikinci şıkkı seçti. Halkla değil, ittifaklarla yol yürümeye, siyaseti dizayn merkezlerine göz kırpmaya, negatif siyaset yapmaya ve kirli bir dil kullanmaya devam etti.
Son olarak yine Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a burada yinelemek istemediğim (Batılı tasvir etmekten, çoğaltmaktan kaçınmak gerekir) sinkaflı sözler sarf etti. Sayın Erdoğan'a bir zararı dokunamaz. Sadece yine kendisini küçülttü, Sayın Erdoğan'ı seçenlere ve temsil ettiği milyonlarca CHP'li seçmene de büyük saygısızlık etti.
Peki Kılıçdaroğlu neden böyle bir tercih yaptı?

Nedenleri çokça olabilir ve öyledir de. Mesela, kaset komplosunu Baykal'a yapanlardan ürküyor olabilir. Deniz Baykal'a yapılan operasyon şahsına değil, CHP'nin kurumsallığına yapılmıştı çünkü. Böyle bir durumda, Baykal'ın arkasında durmak ve CHP'yi dizaynlardan korumak her CHP'linin göreviydi. Ama CHP, parti içi hiziplerin çekiştirmesinden hiç kurtulamamış bir bürokratik kurum olduğundan, kozmik odasına yapılan vuruşu önleyemedi.

Hiçbir ilkeli siyasi, CHP'ye böyle bir kuşkulu müdahaleye uğrarken, kendi kariyerini düşünmezdi. Kılıçdaroğlu tamah etti ve şimdi bunun diyetini ödemek durumunda. Bundan daha öte bir ilişkisi umarım yoktur. Çünkü paralele dönük davalarda bu önünde sonunda ortaya çıkar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Keşke o kadar basit ve kolay olsa… 26 Eylül 2020 | 261 Okunma Model çok net… 24 Eylül 2020 | 372 Okunma Basit bir tartışma değil… 19 Eylül 2020 | 279 Okunma Beceremedin Macron… 17 Eylül 2020 | 492 Okunma Bana dostunu söyle... 12 Eylül 2020 | 1.993 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar