Sivil bir anayasa neden yapamıyoruz?

Sağcısı solcusu, dindarı milliyetçisi bütün siyasi partiler, sivil toplum kesimleri yaklaşık 40 yıldır sivil bir anayasa talep ediyor. Bu talep daha 12 Eylül darbecileri yönetimdeyken başladı ama bir türlü...

Sağcısı solcusu, dindarı milliyetçisi bütün siyasi partiler, sivil toplum kesimleri yaklaşık 40 yıldır sivil bir anayasa talep ediyor. Bu talep daha 12 Eylül darbecileri yönetimdeyken başladı ama bir türlü sonuçlanmadı. Anavatan Partisi'nden DYP-SHP'ye, Refah Partisi'nden AK Parti'ye, bütün partiler koalisyon veya tek başına iktidar olduklarında bile bu talebi yerine getiremedi.
Siviller her defasında bir bahane üretti.
Oysa ortada utanç verici bir durum var. Cumhuriyet'in ilk yıllarını bir yana bırakırsak, son iki anayasamız da silah zoruyla yapıldı. Koca koca partiler, albaylar cuntası veya 5 general kadar olamadı ki hâlâ mevcut anayasamız 12 Eylül darbe anayasası.
Peki neden bunu başaramıyoruz?
Uzağa gitmeye gerek yok, AK Parti'nin yüzde 50 oyla iktidar olduğu 2011 sonrası Meclis'te her partinin eşit temsil edildiği bir komisyon kuruldu ve önemli adımlar da atıldı. Dönemin Meclis Başkanı Cemil Çiçek öncülüğünde tüm toplum kesimlerinin talepleri dinlendi ve kayıt altına alındı. Hatta özgürlüklerle ilgili 60 madde de komisyondan geçti.
Ama yine olmadı. Peki neden olmadı?
Çünkü CHP Genel Başkanı Kemal...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmamoğlu, İsrail ve ‘sol’ CHP 02 Mayıs 2024 | 903 Okunma DEM kimin DEM’i? 30 Nisan 2024 | 3.072 Okunma 68’lilerin torunları sarsıyor 29 Nisan 2024 | 568 Okunma Akşener ve ‘mıntıka temizliği’ 28 Nisan 2024 | 725 Okunma Özgür Özel’e iki koldan saldırı 27 Nisan 2024 | 857 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar