Din alerjisi yüzünden vicdanını örtenler

Niyazi Mısri’nin izinde bugünün mürid mürşid ilişkisine bakmaya çalıştığım  Dem Yüzü adlı romanımı okumak istemediğini söylüyordu kitabı yolladığım...

Niyazi Mısri’nin izinde bugünün mürid mürşid ilişkisine bakmaya çalıştığım  Dem Yüzü adlı romanımı okumak istemediğini söylüyordu kitabı yolladığım arkadaşım. “Senin kitabı kusura bakmazsan daha sonra bir zamanda okuyayım. Eline sağlık şimdiden ama bu aralar Müslümanlığa dair bütün inancımı yitirdim. Hiç tahammülüm yok” dedi, bana. Eyvallah dedim. Ne zaman kısmetse. 

Eskiden olsa savunmaya alırdım kendimi. Bir okusan önyargıların azalır derdim. Edebiyatın özü dildir, didaktik eklektik ve bol tahakküm içeren bir kurgu bulursan zaten okuma. Ama ola ki iç yüzüne bakmak istersin seven bir gönlün. Merak ettiğin şeyler oluşur, hak vermek için değil anlamak için yaklaşırsın. Ola ki hiç kabullenemeyeceğin halde gönlünde bir muhabbet oluşur. Diyerek cart curt ederdim. Hiçbir şey demedim.

Eskiden olsa bir şey daha yapardım. Aman bu arkadaşıma, şu eş dostuma, şu yakınıma asla kitabımı vermeyeyim. Önyargıları o kadar çok ki boşuna yorgunluk oluşmasın aramızda diyerek sözümona ilişkimizi gözetirdim. Artık bunun da tersinden bir savunma biçimi olduğunu öğrendim. 

Gönlüm kime istiyorsa ona yolluyorum. Bu İslamofobiktir, şu peşin hükümlüdür, beriki düşman olur, aman Müslümanlara dair ya da bana dair daha fazla olumsuz cümle kurmasın şeklindeki vesveselerden kurtuldukça hür olmanın gerçeğe yaklaşmakla olan bağlarını da kurar oldum. 

Allah’ın cümbüşü sonsuz. Hepimizin nasibi sırrımızda. Dünya neye inanırsa inansın, bizlere düşen zannımız üzere yaşamayı terk edecek o dosdoğru yolda olma gayreti değil mi.. 

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu mecradaki son yazı 22 Haziran 2019 | 301 Okunma İstanbul’dan Elmalı’ya beldeleri merkez yapan nefes! 18 Haziran 2019 | 138 Okunma Öğrenmenin önündeki en büyük engel: Benlik kibri 15 Haziran 2019 | 258 Okunma Siyaset meydanı da ‘akleden kalb’e dahil 11 Haziran 2019 | 62 Okunma Birlikte geçilen kapılar, tek başına girilemeyen odalar 08 Haziran 2019 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar