Suriye'nin toprak bütünlüğü ya da parçalı Ortadoğu

Kazakistan'ın başkenti Astana'da iki gün süren zirvede Suriye'nin toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarıyla ilgili anlaşmaya varıldı. Türkiye, Rusya ve İran, Suriye'nin toprak bütünlüğü...

Kazakistan'ın başkenti Astana'da iki gün süren zirvede Suriye'nin toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarıyla ilgili anlaşmaya varıldı. Türkiye, Rusya ve İran, Suriye'nin toprak bütünlüğü, birliği, bağımsızlığı ve egemenliğine bağlı olduklarını ilân etti.

Üç ülkenin vardığı bu mutabakat, Suriye'de iç savaşı sona erdireceği gibi parçalı Ortadoğu isteyen Batı'ya karşı da bir mesaj niteliği taşıyor.

Nitekim ABD ve müttefikleri, Suriye'yi bölme ve Ortadoğu haritasını yeniden şekillendirme amacıyla buralara geldiler. "DEAŞ ile mücadele" iddiasının gerçekçi olmadığı da artık tüm dünyada kabul görmüş durumda. Obama yönetiminin öncülüğünü yaptığı bu politika Ortadoğu'yu kan ve gözyaşına boğdu ancak ABD lehine herhangi bir sonuç da vermedi.

Donald Trump'ın, Obama'dan kalan Ortadoğu politikasını devam ettirip ettirmeyeceği hâlâ merak konusu olmakla birlikte; Astana zirvesinde üç ülke arasında sağlanan mutabakattan sonra, Trump'ın niyeti olsa dahi parçalı bir Ortadoğu'da ısrar etmesi hayli zor görünüyor. Türkiye-Rusya ve İran'a rağmen ABD'nin Suriye'de aksi bir politika izlemesi, bu saatten sonra sonuç alıcı olmaz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu, Kandil'in ‘tutum belgesi'ni kabul etmedi mi? 26 Mayıs 2023 | 212 Okunma İmamoğlu CHP'ye ‘paralel hat' çekmiş 24 Mayıs 2023 | 944 Okunma İmamoğlu, Kemal Bey'i davul zurnayla yolluyor 22 Mayıs 2023 | 1.354 Okunma Kemal Bey, PKK/HDP oylarını almayı başardı 19 Mayıs 2023 | 140 Okunma Kılıçdaroğlu, Demirtaş ve Kandil… 17 Mayıs 2023 | 418 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar