Gezi ile Rakka'nın ortak hikayesi

Gezi’nin “Fularlı Kızı”nın terör örgütü PKK/PYD-YPG’ye katılması, ardından Rakka’da çatışmalarda ölmesi -ya da öldüğünün ilan edilmesi- son yıllarda Türkiye...

Gezi’nin “Fularlı Kızı”nın terör örgütü PKK/PYD-YPG’ye katılması, ardından Rakka’da çatışmalarda ölmesi -ya da öldüğünün ilan edilmesi- son yıllarda Türkiye üzerinde oynanan oyunların, yapılan hesapların siyasi ve coğrafi haritasını da ele vermekte.

Gezi’den başlayalım. Gezi, Batı destekli bir siyasi operasyondu. Hedefinde Türkiye vardı. Dolayısıyla devletin başını temsil eden Tayyip Erdoğan. Gezi olayları, Türkiye için alarm zillerinin çaldığı sürecin miladı, başlangıcı oldu. Sonraki yıllarda Türkiye, adeta Sırat Köprüsü’nden geçecekti.

Gezi’yi arka planda kuran, hazırlayan ve sosyal bir patlamaya çeviren gücün asıl merkezi ise Pentagon’du. FETÖ ise her zamanki gibi Pentagon bağlantılı içerideki organizatör rolünü oynadı. Batı destekli sivili toplum kuruluşları ve solcu gruplar da Gezi’nin vitrininde yer alan, görünür aktörlerdi.

Gezi’yle beraber Türkiye bir darbe iklimine sokuldu. Türkiye’nin başını kendi iç sorunlarından kaldıramaması ve etrafında olup biten gelişmelere dâhil olamaması arzu ediliyordu. Pentagon’un hedefi çok da karmaşık değildi; Türkiye’yi bir Fetret dönemine sokarak siyasi iradeyi bölmek, devleti zayıflatmak ve Suriye’nin kuzeyindeki gelişmeleri oldu bittiye getirerek Ankara’yı buna razı etmekti.

Gezi’de sembolleştirilen aktörlerin PKK/PYD-YPG’ye uzanması, aslında Pentagon’un aklındaki siyasi hesapların uzandığı coğrafi haritayı özetliyor. Rakka operasyonunun başlamasına birkaç gün kala “Fularlı Kız”ın Rakka’da öldürülmesi ya da öldüğünün açıklanması da belki rastlantıdır; olayın tesadüf olmayan kısmı ise Pentagon’un Gezi ile Rakka arasında kurduğu sıkı ilişkidir.

Nitekim ABD ile PKK/PYD-YPG arasında Rakka üzerinden “stratejik ortaklık” kurulmasını sağlayan yapı Pentagon’dan başka bir güç değil. Donald Trump’a PYD ile ortaklığı Rakka planıyla pazarlayan ABD’deki derin yapı Pentagon merkezlidir.

Şimdi geriye dönüp bakıldığında Türkiye’nin güney sınırlarında “Kürt kuşağı” ya da “Terör koridoru” oluşturmayı planlayan Pentagon’un işe Gezi süreciyle başladığı daha iyi görülecektir. Suriye’nin kuzeyindeki bir “terör devleti”, Türkiye’ye dönük bir proje olarak gündeme gelmiştir. PKK kantonları, Pentagon’un uzun vadede Türkiye’yi küçültme, parçalama, zayıflatma planının parçası. Türkiye, “çözüm süreci”nde adım atmayınca Gezi’yi devreye soktular. Türkiye’yi “Çözüm süreci”nde PKK’yla anlaşmaya ve güney sınırındaki terör koridoruna boyun eğmeye zorladılar. Gezi ve onu izleyen 17-25 Aralık darbe süreciyle devletin ayakta kalan iradesini, yani Erdoğan’ı devre dışı bırakmayı ve AK Parti içindeki yeni siyasi güçlerle bu politikaya alan açmayı denediler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu, Kandil'in ‘tutum belgesi'ni kabul etmedi mi? 26 Mayıs 2023 | 212 Okunma İmamoğlu CHP'ye ‘paralel hat' çekmiş 24 Mayıs 2023 | 944 Okunma İmamoğlu, Kemal Bey'i davul zurnayla yolluyor 22 Mayıs 2023 | 1.354 Okunma Kemal Bey, PKK/HDP oylarını almayı başardı 19 Mayıs 2023 | 140 Okunma Kılıçdaroğlu, Demirtaş ve Kandil… 17 Mayıs 2023 | 418 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar