Başkanlık sistemi tamam gibi

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, anayasada yapılacak kısmi değişiklik üzerinde anlaştı; son eklemeler ve düzenlemeler yapıldıktan...

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, anayasada yapılacak kısmi değişiklik üzerinde anlaştı; son eklemeler ve düzenlemeler yapıldıktan sonra Meclis’e sunulacak olan teklifle Türkiye’deki hükümet sistemi köklü bir değişiklik geçirecek; halkın oylarıyla seçilen cumhurbaşkanı ve başbakan arasındaki yetki karmaşası son bulacak; Türkiye “Cumhurbaşkanlığı sistemi”ne geçerek ekonomisi ve siyasi istikrarıyla dünyanın önde gelen ülkeleri arasına girme şansını yakalayacak.

İki genel başkanın üzerinde anlaştığı önemli noktalardan biri de Cumhurbaşkanı’nın partisiyle olan ilişkisi hususuydu. Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, cumhurbaşkanının seçildikten sonra partisiyle olan ilişkisinin devam etmesi yönünde görüş birliğine vardı.

Anayasadaki “Seçildikten sonra cumhurbaşkanının partisiyle ilişkisi kesilir” vurgusu, zaten gerçekliği karşılamaktan uzak bir maddeydi. “Atanmış cumhurbaşkanlığı” döneminde sınırlı bir anlamı olan bu uygulama, cumhurbaşkanının seçimle işbaşına gelmesi kararının ardından işlevini tümden yitirmişti. Binali Yıldırım ve Devlet Bahçeli de dünkü toplantıda, hayatla örtüşmeyen bu uygulamayı sona erdirmeyi kararlaştırarak önemli bir adım attı.

AK Parti ve MHP’nin başkanlık teklifi üzerinde uzlaşmasına en büyük tepkiyi CHP’nin göstermesi bekleniyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başkanlık sistemine geçişi engellemek için partisini “Cumhuriyeti böldürtmeyeceğiz” sloganıyla sokaklara çıkarmaya hazırlanıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu, Kandil'in ‘tutum belgesi'ni kabul etmedi mi? 26 Mayıs 2023 | 212 Okunma İmamoğlu CHP'ye ‘paralel hat' çekmiş 24 Mayıs 2023 | 944 Okunma İmamoğlu, Kemal Bey'i davul zurnayla yolluyor 22 Mayıs 2023 | 1.354 Okunma Kemal Bey, PKK/HDP oylarını almayı başardı 19 Mayıs 2023 | 140 Okunma Kılıçdaroğlu, Demirtaş ve Kandil… 17 Mayıs 2023 | 418 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar