Barzani güvenilir bir ortak mı? 

Mesud Barzani’nin öncülüğünde Kuzey Irak Kürt Yönetimi, 25 Eylül’de “Bağımsızlık referandumu”na gitme kararı aldı. Türkiye’nin tepki gösterdiği karar, haliyle Barzani’nin...

Mesud Barzani’nin öncülüğünde Kuzey Irak Kürt Yönetimi, 25 Eylül’de “Bağımsızlık referandumu”na gitme kararı aldı. Türkiye’nin tepki gösterdiği karar, haliyle Barzani’nin güvenilir bir ortak olup olmadığını da yeniden gündeme getirdi. 

Baştan başlayalım; Mesud Barzani’yi yangından mal kaçırır gibi “Bağımsızlık referandumu” kararı almasına götüren süreç, bölgedeki iktidarının tehlike altına girmesiyle başladı. DEAŞ’ın 2014’te Erbil’in üzerine sürülmesi, Barzani iktidarında büyük bir kırılma yarattı; DEAŞ tehdidiyle PKK ve İran bağlantılı siyasi yapılar, Barzani’nin etkin olduğu alanlara yerleştirildi. PKK’nın Sincar’a yerleşmesi ve buradan Barzani’nin iktidarını tehdit edecek hale gelmesi DEAŞ sayesinde mümkün oldu. 

ABD, İsrail ve İran, bir yandan Barzani ile ilişkileri korurken, diğer yandan da bölgedeki diğer aktörleri (Celal Talabani’nin başkanı olduğu KYB, Goran hareketi ve PKK) güçlendirmeyi tercih ediyor. 

Batı sisteminin, kurulacak “Büyük Kürdist

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu, Kandil'in ‘tutum belgesi'ni kabul etmedi mi? 26 Mayıs 2023 | 212 Okunma İmamoğlu CHP'ye ‘paralel hat' çekmiş 24 Mayıs 2023 | 944 Okunma İmamoğlu, Kemal Bey'i davul zurnayla yolluyor 22 Mayıs 2023 | 1.354 Okunma Kemal Bey, PKK/HDP oylarını almayı başardı 19 Mayıs 2023 | 140 Okunma Kılıçdaroğlu, Demirtaş ve Kandil… 17 Mayıs 2023 | 418 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar