Öfke ve kalp sağlığı

Değerli okuyucular, öfke beyinde belli ödül sistemlerini aktif hale getiren adrenalin salınımına yol açan, stres hormonu kortizol düzeyini azaltan bir duygudur. Bu bağlamda öfke için doğal bir ödüllendirici demek...

Değerli okuyucular, öfke beyinde belli ödül sistemlerini aktif hale getiren adrenalin salınımına yol açan, stres hormonu kortizol düzeyini azaltan bir duygudur. Bu bağlamda öfke için doğal bir ödüllendirici demek mümkündür. Kişinin çözüm odaklı ve sonuç odaklı öfkeden kendisini rahatlatma, güç gösterme amaçlarıyla sıkça öfke yaşaması zaman içinde bağımlılığa dönüşür.

Uzman Psikolog Saadet Merih Çengel’e göre öfke duygusu her durumda sağlıklıdır ancak bu duygunun yol açtığı agresif ve saldırgan davranışlar sağlıksız iletişime yol açar. Sağlıklı her bireyin zaman zaman yaşadığı, koruyucu özellikleri olan bir duygu olan öfke; özgüven, sosyal saygınlık, hak-haksızlık, aidiyet, grup saygınlığına yönelik bir tehdit olduğu takdirde ortaya çıkar.

Kişilerin aniden sinirlenmeleri, endişeye kapılmaları ya da heyecanlanmaları gibi psikolojik durumlar birçok insanın hayatı içerisinde kalp çarpıntılarına neden olacak bir durumdur. Bu kalp çarpıntıları kişilerde aniden meydana gelir ve bazı kişilerde birkaç dakika içerisinde normale dönebileceği gibi bazılarında ise uzun bir süre kalp çarpıntısının olmasına neden olacaktır. Özellikle de psikolojik rahatsızlıkları olan anksiyete ya da panik atak hastalarında bu durum daha sıklıkla görülen bir rahatsızlık olmaktadır. Kişilerin duygusal durumunda oluşan herhangi bir değişiklik sonucunda beyinleri uyarılacak ve bunun sonucunda adrenalin ya da kortizol dahil olmak üzere stresi tetikleyecek hormonların salgılanması sonucunda kişilerin kalp atış hızında yükselmeler ve solunumunda hızlanmalar olacaktır.

Sinirsel kalp çarpıntısının belirtileri şöyledir;

Kişilerin agresif bir tutum içerisinde oldukları zaman içerisinde ve ruhsal sorunları da olduğunda beyin uyarılacaktır. Bunun sonucunda baş dönmesi, mide bulantısı, kas gerginliği, baş ağrısı, konsantrasyon sorunları gibi birçok sorunla karşı karşıya kalmaları mümkün olmaktadır. Uzun süreli bir şekilde geçmeyen sinire sahip olan çok fazla kuruntu yapan kişilerin oluşacak ciddi rahatsızlıkları da olmaktadır.

İnsanların stres hormonlarının sinirlendiği zaman, endişelenmesi ve öfke yaşamasıyla kan dolaşımına girmesi sonucunda birçok belirti ortaya çıkacaktır. Sürekli olarak öfkeli olan ve öfkesini kontrol edemeyen kişilerde kalp hastalıklarının gelişme riski her zaman için fazla olmaktadır. Sinir kalbin fonksiyonları üzerinde olumsuz etkiye sahip olmaktadır. Sinirin zararlı olan stres hormonlarını saldığından ve bu durumda da kalp kas hücreleri tarafından oksijen ihtiyacının arttığını ve kan pıhtılaşmasına neden olacak kan trombositlerinin de yapışkanlığını arttırdığını unutmamamız gerekmektedir. Kalp rahatsızlıklarının olmasına neden olan sinirin, kalbin elektriksel fonksiyonlarını da çok etkilemektedir. Bu nedenle de düzensiz kalp atışına neden olduğu da bilinmektedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hipnoz ve hipnoterapi 05 Şubat 2023 | 127 Okunma Borderline kişilik örgütlenmesi 22 Ocak 2023 | 112 Okunma Tüm yönleriyle depresyon 08 Ocak 2023 | 207 Okunma Çocukluk çağı travmaları bugünü nasıl etkiler? 25 Aralık 2022 | 171 Okunma Sınavlarda çok heyecanlanıyorum 11 Aralık 2022 | 157 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar