Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya’nın enerjisini Tosyalı birleştirecek

Doğu Avrupa’nın en önemli enerji projelerinden biri BRUA. Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya’yı birbirine bağlayacak olan ve bu ülkelerin baş harflerinden oluşan BRUA Doğalgaz Boru Hattı Projesi, Rus doğalgazına...

Doğu Avrupa’nın en önemli enerji projelerinden biri BRUA. Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya’yı birbirine bağlayacak olan ve bu ülkelerin baş harflerinden oluşan BRUA Doğalgaz Boru Hattı Projesi, Rus doğalgazına yerel kaynak kullanımı konusunda önemli bir alternatif olarak gösteriliyor. İşte bu BRUA hattının en önemli etabına Türk şirketi Tosyalı Holding imza atacak. Tosyalı Holding’e ait Tosçelik, BRUA’nın gaz tedarikini sağlayacak Romanya bölümü için yapılan ihaleyi kazandı. Rus doğalgazına bağımlılığı azaltmak için oluşturulan AB destekli BRUA, uzun süredir hayata geçmeyi bekliyordu.

KDV hariç 126 milyon euro

Dünyaca ünlü şirketlerin katıldığı ihaleyi Tosçelik, toplam 126 milyon euro bedelle kazandı. Toplam tutar KDV ile 166 milyon euro olacak ve anlaşma 10 gün içinde imzalanacak. Tosçelik, kamu şirketi Transgaz’ın üstlendiği bölümün borularını tedarik edecek.  BRUA Hattı, Bulgaristan ile Romanya'dan 2019 yılına kadar Avusturya'ya 1,75 milyar metreküp, 2022 yılında ikinci etap tamamlandığında ise toplam 4,4 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak. 2018 baharında Romanya’da boru hattının bir bölümünde çalışmaların başlaması ve en geç 2020'de bitirilmesi hedefleniyor.

ArcelorMittal de teklif verdi 

Romanya, boru hattının birinci bölümünün finansmanına destek olmak için Avrupa Komisyonu'ndan 180 milyon euro alacak. Toplam 476 kilometrelik hattın maliyeti ise 500 milyon euroyu bulacak. Projeye Tosçelik dışında Hintli ArcelorMittal, Alman Mannessmann gibi dünyaca ünlü çelik devleri de teklif vermişti. Romanya Enerji Bakanı Anton Anton, projeyle ilgili olarak "Romanya bu projeyle Karadeniz'deki doğalgaz rezervlerinin büyük potansiyelini kullanabilecek ve böylece Avrupa'nın bu bölümünde bir enerji güvenliği faktörü haline gelecektir” dedi.

Limak, ikinci kez halka arzı düşünüyor

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türk devi havacılıktan çekiliyor! 01 Ekim 2018 | 579 Okunma 5 milyar dolarlık sektör “ayakta” duramıyor 26 Eylül 2018 | 470 Okunma Pakistan’a “Hayat” verecek 2 milyar liralık dev yatırım 25 Eylül 2018 | 565 Okunma Katarlı yatırımcılar Bereket Döner’e ortak olmak istiyor 19 Eylül 2018 | 244 Okunma Kazakistan Başkanı Nazarbayev Ali Koç’u yatırıma davet etti 17 Eylül 2018 | 422 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar