Türkiye-Rusya-İran zirvesi neden önemli?

Suriye sorununa çözüm konusunda 2016 sonundan beri çaba içerisinde olan Türkiye, Rusya ve İran Cumhurbaşkanları bugün bu çabaların önemli bir aşaması için Ankara’da bir araya geliyorlar.Bu zirve şu...

Suriye sorununa çözüm konusunda 2016 sonundan beri çaba içerisinde olan Türkiye, Rusya ve İran Cumhurbaşkanları bugün bu çabaların önemli bir aşaması için Ankara’da bir araya geliyorlar.
Bu zirve şu üç nedenden dolayı çok önemli:
1- Suriye sorununun çözümü konusunda gerçekçi çaba sarf edilen başka bir platformun olmaması Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mevkidaşları Putin ve Ruhani ile yapacağı toplantıyı önemli kılıyor. Birleşmiş Milletler gözetiminde yürütülen Cenevre Süreci olarak adlandırılan toplantıların hiçbir somut sonuç ortaya koymadığını hatırlayalım.
Buna karşılık Ankara Zirvesi’nin önceki ayaklarını oluşturan Astana ve Soçi süreçlerinde Türkiye, Rusya ve İran Suriye meselesinde barışa ulaşılması konusunda önemli adımlar attılar. Özellikle çatışmasızlık bölgesi ilan edilen İdlib’de Türkiye’nin gözlem noktaları oluşturması ve bu sayede bu bölgede çok büyük çatışmaların yaşanmaması üç ülke arasında varılan uzlaşının bir göstergesidir. Muhaliflerin Esad-Rusya ve İran destekli güçler karşısında yenilgiye uğradığı Halep’ten tahliyesi de Ankara ile Moskova ve Tahran arasında yapılan görüşmeler sonucu mümkün olmuştu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’yi Rusya’dan ayırmak! 18 Nisan 2018 | 162 Okunma ABD-Rusya gerginliğinde Türkiye’nin tavrı ne olmalı? 14 Nisan 2018 | 215 Okunma Suriye’den Üçüncü Dünya Savaşı çıkar mı? 11 Nisan 2018 | 234 Okunma Terör devleti ve ortakları 07 Nisan 2018 | 86 Okunma Türkiye-Rusya-İran zirvesi neden önemli? 04 Nisan 2018 | 145 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar