Kürtçü Kemalizm buraya kadar

HDP’nin çıkış noktası laikçi ve sosyalist bir Kürt milliyetçiliği. Bir anlamda Kemalizmin Kürtçü versiyonu denilebilir. Müslüman ve dindar Kürtler arasında fazla taban bulamayışı bundan.Ama...

HDP’nin çıkış noktası laikçi ve sosyalist bir Kürt milliyetçiliği. Bir anlamda Kemalizmin Kürtçü versiyonu denilebilir. Müslüman ve dindar Kürtler arasında fazla taban bulamayışı bundan.
Ama Türkçü ve laikçi Kemalizm kaynaklı baskıcı ve dayatmacı devlet uygulamalarının yol açtığı tepkiler, bu durumun bir ölçüde değişmesine sebep oldu. Dindar Kürtlerden de sırf devlete tepki saikiyle, kerhen dahi olsa HDP’ye yönelenler oldu.

Devlet adına yapılan söz konusu yanlışların, laikçi ve Türkçü tarafları nisbeten tırpanlanarak AKP iktidarı tarafından da sürdürülmesi, HDP’nin tabanını genişletti.

Bu noktada özellikle “Kürt sorunu”na yaklaşım konusunda sergilenen zikzaklar ve çözüm sürecindeki çelişkili tavır, söylem ve uygulamalar bir hayli etkili oldu.

AKP inandırıcılığını kaybedince, ümit vaad eden başka bir alternatifin de görülemeyişi, birçok kişiyi HDP’ye yöneltti.

Bu bağlamda partinin bilhassa son seçimlerde farklı kesimlere yönelik açılımlar yaparak, “Kürt partisi” olmaktan çıkarak “Türkiye’nin partisi” olmaya yöneldiğinin işaretlerini vermesi, arkasındaki oy desteğinin daha da artmasını sağladı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yüreği yananlar 27 Mayıs 2018 | 2.230 Okunma Gençlere tavsiyelerimiz 13 Mayıs 2018 | 461 Okunma Gençlerle yeni ufuklara açılırken 06 Mayıs 2018 | 340 Okunma Hanımlardan Üstada: Evimiz medrese-i nuriye oluyor 29 Nisan 2018 | 327 Okunma Hüseyin Görmenoğlu 22 Nisan 2018 | 247 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar