Dünyada zor bir dönem

Sekiz yıl önce bir siyahı başkan yaparak kendi içindeki en büyük tabulardan birini yerle bir eden Amerikan demokrasisi, şimdi de acımasız bir kapitalisti Beyaz Saray’a taşıdı.Bizzat ABD halkının hatırı...

Sekiz yıl önce bir siyahı başkan yaparak kendi içindeki en büyük tabulardan birini yerle bir eden Amerikan demokrasisi, şimdi de acımasız bir kapitalisti Beyaz Saray’a taşıdı.
Bizzat ABD halkının hatırı sayılır bir kısmı dahil, dünya İslam, Müslüman ve göçmen karşıtı Trump’ın başkanlık yarışından galip çıkmasının şokunu yaşıyor.

Yorumcular bu beklenmedik sonucu anlamaya ve analiz etmeye çalışıyorlar.

Göründüğü kadarıyla Trump’ı kazandıran sebeplerden belli başlıları şunlar:

Bir defa, Obama ile geçen iki dönemin Demokrat Parti üzerindeki yıpratıcı etkisi, özellikle ikinci dönemdeki motivasyon kaybı, seçmen tercihini etkilemiş gibi.

Yakın ABD tarihinde başkanlığın ikişer dönemde bir Demokratlarla Cumhuriyetçiler arasında el değiştirmesi gibi bir geleneğin yerleştiği de söylenebilir:

Bill Clinton, George Bush, Obama...

Hillary Clinton’ın kaybetmesinde, Obama’nın atmak istediği bazı önemli adımların Kongre ve Senatodaki Cumhuriyetçi çoğunluğa takılması sebebiyle sonuç alamaması da etkili olmuş olabilir.

İlaveten Clinton’ın, oğul Bush’tan evvelki başkan olan eşine kadar uzanan handikapları, sağlık durumuyla ilgili sıkıntılar ve seçim öncesi yapılan FBI soruşturması da muhtemel faktörlerden.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yüreği yananlar 27 Mayıs 2018 | 2.216 Okunma Gençlere tavsiyelerimiz 13 Mayıs 2018 | 461 Okunma Gençlerle yeni ufuklara açılırken 06 Mayıs 2018 | 339 Okunma Hanımlardan Üstada: Evimiz medrese-i nuriye oluyor 29 Nisan 2018 | 327 Okunma Hüseyin Görmenoğlu 22 Nisan 2018 | 245 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar