Başkanlık mı, şeflik mi?

Erdoğan’ın halk oyu ile seçildikten beri ısrarla takipçisi olduğu başkanlık, cumhurbaşkanlığı adıyla “ete kemiğe büründü.” AKP’nin MHP’ye sunduğu taslak metinde...

Erdoğan’ın halk oyu ile seçildikten beri ısrarla takipçisi olduğu başkanlık, cumhurbaşkanlığı adıyla “ete kemiğe büründü.”

AKP’nin MHP’ye sunduğu taslak metinde başbakanlık lağvedilerek yürütme doğrudan cumhurbaşkanına bağlanıyor.

Kabine milletvekillerinden değil, Meclis dışı isimlerden atamalarla oluşuyor.

Genelkurmay Başkanı, MİT Müsteşarı, rektörler ile HSYK, AYM, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin yarısı Cumhurbaşkanınca, yarısı da yine onun belirlediği iktidar partisi milletvekillerinin çoğunlukta olduğu Meclis tarafından tayin ediliyor.

Cumhurbaşkanına—nasıl olacaksa hak ve hürriyetler hariç—yürütme alanına giren konularda kararname çıkarma yetkisi veriliyor.

Cumhurbaşkanı seçiminin, Erdoğan’ın görev süresinin sona ereceği 2019’da yapılması, o vakte kadar, yeni sistemle getirilen bazı yetkilerin Erdoğan tarafından da kullanılabilmesi öngörülüyor. 

Halihazırda da yaptığı Bakanlar Kuruluna başkanlık etmek ve ilaveten bakanları re’sen atayıp azledebilmek gibi.

Düzenleme ile, Erdoğan’a iki dönem daha ve 76 yaşına kadar cumhurbaşkanlığı koltuğunda kalma yolu açılıyor.

Tek yetkili ve seçici olarak...

Taslakta cumhurbaşkanına yönelik soruşturma ve yargılama mekanizması, mevcut anayasada da olan ve hele şu şartlarda gerçekleşmesi imkânsız ağır şartlara bağlanıyor.

Meclis ve yargı denetimini esasa bağlayacak bir düzenlemeden ise hiç söz edilmiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yüreği yananlar 27 Mayıs 2018 | 2.216 Okunma Gençlere tavsiyelerimiz 13 Mayıs 2018 | 461 Okunma Gençlerle yeni ufuklara açılırken 06 Mayıs 2018 | 339 Okunma Hanımlardan Üstada: Evimiz medrese-i nuriye oluyor 29 Nisan 2018 | 327 Okunma Hüseyin Görmenoğlu 22 Nisan 2018 | 245 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar