AYM iptal etti, sıra Danıştay’da

Anayasa Mahkemesi, Risale-i Nur’a devlet tekeli getiren madde için verdiği iptal kararını gerekçeleriyle birlikte açıkladı.Kısaca: İptali istenen cümle, anayasanın 35. maddesine, temel hak ve özgürlükler...

Anayasa Mahkemesi, Risale-i Nur’a devlet tekeli getiren madde için verdiği iptal kararını gerekçeleriyle birlikte açıkladı.
Kısaca:

İptali istenen cümle, anayasanın 35. maddesine, temel hak ve özgürlükler kapsamındaki mülkiyet hakkını özüne dokunacak şekilde ölçüsüzce sınırlandırıp kullanılamaz hale getirdiği için ise anayasanın 13. maddesine aykırıdır.
Hak sahipleri ile yayıncılar arasında yapılan sözleşmeler çerçevesinde farklı yayınevlerince basılarak piyasaya sunulan, ilgilenenleri tarafından bir engelle karşılaşılmadan ulaşılabilir olan, yokluğundan söz edilemeyecek eserlerin malî ve manevî haklarının koruma süresi içinde devlet tarafından kamuya mal edilerek, eserin topluma ulaştırılmasının tek elden, devletin öngördüğü şekil ve ölçüde yapılacak olması ve ayrıca kişilerin düşünce ve kanaatlere ulaşmasında devletin belirleyici hale gelmesi, düşünce ve kanaatleri açıklama, yayma ve düşünce ve kanaatlere ulaşma özgürlüğüyle bağdaşmadığından, iptali istenen cümle anayasanın 26. maddesine aykırıdır.
(Yine aynı cümle) Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 10. maddesiyle teminat altına alınan ifade özgürlüğü ve Ek Protokolün 1. maddesiyle güvence altına alınan mülkiyet hakkıyla bağdaşmamakta ve dolayısıyla anayasanın 90. maddesine aykırılık oluşturmaktadır.
İptali gerekir. Oy çokluğuyla iptaline.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yüreği yananlar 27 Mayıs 2018 | 2.230 Okunma Gençlere tavsiyelerimiz 13 Mayıs 2018 | 461 Okunma Gençlerle yeni ufuklara açılırken 06 Mayıs 2018 | 340 Okunma Hanımlardan Üstada: Evimiz medrese-i nuriye oluyor 29 Nisan 2018 | 327 Okunma Hüseyin Görmenoğlu 22 Nisan 2018 | 247 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar