Ankara’nın Kuzey Irak çelişkileri

Safların zaman zaman 180 derecelik dönüş manevralarıyla sık sık yer değiştirdiği Ortadoğu siyasetinde bu durumun son örneği Kuzey Irak eksenli gelişmelerde yaşanıyor.“Bölgede oyun kurucu olma”...

Safların zaman zaman 180 derecelik dönüş manevralarıyla sık sık yer değiştirdiği Ortadoğu siyasetinde bu durumun son örneği Kuzey Irak eksenli gelişmelerde yaşanıyor.
“Bölgede oyun kurucu olma” iddiasıyla yürütülen Türk dış politikası da bütün çelişkileriyle birlikte bu anafora kapılmış durumda.

Düne kadar Barzani’yi el üstünde tutup defalarca davet eden, kırmızı halıyla karşılayan, Bağdat’la kapışmayı göze alarak petrol ticareti yapan, Suriye Kürtleriyle irtibat kurduran... Ankara değil  miydi?

Şimdi Bağdat’la beraber saf tutup Barzani’nin—görünüşte—üzerine gidiyor.  Veya öyle gösteriyor.

Aynı şekilde yıllardır ipleri kopardığı ve “Devrilsin” diye elinden geleni yaptığı Esad rejimiyle de bu meselede aynı duruşu sergiliyor. Türkiye de “Referandum sonuçlarını tanımayız” diyor, Suriye de.

Benzer durum, yine Suriye eksenli bir gerilim yaşadığı İran’la da tekrarlanıyor.

Ankara, Barzani karşısında, çok yakın zamanlara kadar yüksek perdeden restler çektiği Tahran’la benzer ve paralel tepkiler veriyor.

Türkiye, Irak ve İran yönetimleri Kuzey Irak’a karşı ortak askerî, siyasî, diplomatik, ekonomik yaptırımlarda birleşiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yüreği yananlar 27 Mayıs 2018 | 2.216 Okunma Gençlere tavsiyelerimiz 13 Mayıs 2018 | 461 Okunma Gençlerle yeni ufuklara açılırken 06 Mayıs 2018 | 339 Okunma Hanımlardan Üstada: Evimiz medrese-i nuriye oluyor 29 Nisan 2018 | 327 Okunma Hüseyin Görmenoğlu 22 Nisan 2018 | 245 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar