Millet olduğumuzu unutmak

Aslında yazının başlığı “büyük millet olduğumuzu unutmak” olacaktı. Ama onu zaten ve çoktan unuttuğumuzu hatırladığım için böyle oldu başlık. Kolay bir yolculuk...

Aslında yazının başlığı “büyük millet olduğumuzu unutmak” olacaktı. Ama onu zaten ve çoktan unuttuğumuzu hatırladığım için böyle oldu başlık.

Kolay bir yolculuk olmamış büyük millet olduğumuzu unutmak. Düşünce geleneğimizi durdurmak, dilimizi biçmek, milli gururumuzu kırmak için özel olarak operasyonlar yapılmış ve evet, başarıya da ulaşmış hepsi zaman içerisinde. Bazı sinir uçları özel olarak tespit edilip üzerine planlar yapılmış, organizasyonlar kurulmuş.

Aşağı yukarı 3 asırlık bir süreçten söz ediyoruz. “Batının ürettiği değerler dışında hepsi yalan” diyen Osmanlı jöntürkünden ürettiği yobazlığı din yerine koyan kof hoca tipine değin uzanan bir listede herkes üzerine düşeni yapmış ve ağır ağır çürümüş, özgüvenimizi kaybetmişiz. Maarif davamız bir türlü yönünü bulamamış, kültürü bir türlü “müstakilen hayati” sayamamışız. Liste uzun.

“Edebiyat parçalama”, “felsefe yapma”, “icat çıkarma” ve benzeri gündelik dilimize yerleşmiş kalıpların saklayamadığı mücadele alanı şudur. Türkiye’de esas çatışma hep “bizden bir şey olmaz” diyenlerle “bizden bir şey olur” diyenler arasında olagelmiş.

Peki soru şu olsun madem: “Bizden bir şey olur mu?”

Bu...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sosyal çürüme yazıları 4: Ahlâkî pozculuk cumhuriyeti 23 Nisan 2024 | 434 Okunma Sosyal çürüme yazıları 3: Şişirilmiş dudaklar cumhuriyeti 20 Nisan 2024 | 908 Okunma Sosyal çürüme yazıları 2: Her türden bağımlılıklar cumhuriyeti 16 Nisan 2024 | 954 Okunma Yavaş orman 14 Nisan 2024 | 291 Okunma Sosyal çürüme yazıları 1: Üçüncü sayfa cumhuriyeti 13 Nisan 2024 | 759 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar