Çözümünü bulamadığım bir sorun

Yeni Şafak Gazetesi Yazarı İsmail Kılıçarslan'ın bugünkü (20.09.2022)''Çözümünü bulamadığım bir sorun'' başlıklı yazısı.

Geçenlerde biri kitap fuarları organize eden, biri kültürel işlerin üretimi konusunda yetkin iki arkadaşla önemli bir meseleyi konuşurken bulduk kendimizi.

Meseleye geleceğim ama önce şurasından başlayayım istiyorum. Bizim kuşak, cinsellikle ilgili ilk bilgilerini romanlardan ve öykülerden edinmiş bir kuşaktır. Ömer Seyfettin’den Peyami Safa’ya, Kemal Tahir’den Refik Halit Karay’a kadar Türk edebiyatının ünlü kalemleri okurlarına pek çok şeyin yanı sıra cinsellikle ilgili bir oryantasyon da sağlamışlardır. Biraz yetiştikleri iklim gereği biraz da genel atmosferin etkisiyle bu isimler cinselliği “açık saçık” ve “kaba” bir şey olarak anlatmayı tercih etmemişlerdir. Cinsellik kadınla erkek arasında doğal saiklerle gelişen, bazen aşkın, bazen tutkunun, bazen de süfliliğin bir tezahürü olarak meydana gelen bir şeydir o dönemin yazarları için. Genellikle üstü kapalı şekilde ve benzetmelerle ilerler cinsellik anlatıları.

Bu tip anlatımların genç okurların zihninde nelere yol açtığını, bunun sağlıklı olup olmadığını tartışmaya haddim de yok, donanımım da. Uzmanlarına sormak, onlardan bilgi almak lazım.

Bir yandan bu meselede fazladan nahiflik üretmeye de lüzum yok. Elbette zaman içerisinde cinsellik anlatıları da, cinselliğin edebiyattaki temsili de epeyce değişti, epeyce dönüştü. Çirkine, kaba sabaya, açık saçığa da yelken açan bir gelişim gösterdi. “Dönemlerin ruhu, edebiyatı da ister istemez kuşattı” diyelim biz buna.

İşte üç arkadaş bir masada bunları konuşur, gözden geçirirken kitap fuarları düzenleyen arkadaşım dikkatimi çeken meseleyi yekten şöyle tanımladı: “Bütün bunlar tamam, edebiyatın içinde var abi de, bu Wattpad kitaplarını ne yapacağız? Bu Wattpad kitaplarını yayınlayan yayınevlerini fuarlara kabul etsen bir dert, kabul etmesen bir dert. En kötüsü de bu kitapları alıp okuyan gençlere anne babalarının bilmeden verdiği destek. ‘Çocuğum ne güzel kitap okuyor’ diye gurur duyuyorlar.”

Bilmeyenler için özet bilgi. Wattpad, internetten kitap yayınlayabildiğiniz bir sistemin adı. Bu sistemin hem yazarları hem de okurları genellikle 18 yaşının altında çocuklar ve inanması güç bir popülerliğe erişmiş durumda Wattpad sistemi. Üstelik her türlü denetimden beri. Ve daha da üstelik, bu sistemde çok okunan kitapları yayınlayan yayınevleri kıyamet gibi.

Arkadaşıma şunu sordum: “Abi, bir derdin mi var Watpadd kitapları ile ilgili?”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sosyal çürüme yazıları 4: Ahlâkî pozculuk cumhuriyeti 23 Nisan 2024 | 434 Okunma Sosyal çürüme yazıları 3: Şişirilmiş dudaklar cumhuriyeti 20 Nisan 2024 | 908 Okunma Sosyal çürüme yazıları 2: Her türden bağımlılıklar cumhuriyeti 16 Nisan 2024 | 954 Okunma Yavaş orman 14 Nisan 2024 | 291 Okunma Sosyal çürüme yazıları 1: Üçüncü sayfa cumhuriyeti 13 Nisan 2024 | 759 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar