ABD’nin kabaran öfkesi

Tayini Afganistan’a çıkan ABD’nin Ankara Büyükelçisi, giderayak Türkiye’ye öfke kustu. Bu öfkenin hem kişisel hem de kurumsal olduğunu söyleyebiliriz. Kişisel, çünkü...

Tayini Afganistan’a çıkan ABD’nin Ankara Büyükelçisi, giderayak Türkiye’ye öfke kustu. Bu öfkenin hem kişisel hem de kurumsal olduğunu söyleyebiliriz. Kişisel, çünkü John Bass kendisine verilen görevi başaramadı. Dolayısıyla tenzili rütbe ile Afganistan’a gönderildi. Eğer 15 Temmuz ihanet girişimi başarılı olsaydı, Bass, ABD’nin müstakbel dışişleri bakanı adayıydı. John Bass, 15 Temmuz ihanet girişimini akamete uğratan Türk milletine ve Türkiye’ye bundan dolayı büyük kin duyuyor. Kurumsal bir tepki, çünkü ABD 2009 yılından buyana Türkiye’de yaptığı siyasi ve ekonomik operasyonların hiçbirinden netice alamadı. Üstelik her operasyondan sonra bir piyonunu kaybetti.  

ABD’nin öfkesini kabartan olayları kronolojik bir sıralamayla ele alırsak, bugün yaşadıklarımızı daha iyi anlayabiliriz.  

2009 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Davos’ta Siyonist İsrail’e “one minute” çekti. ABD bu olaydan sonra Türkiye’ye karşı harekete geçti.  

2010 yılında İran’ın nükleer faaliyetlerini bahane eden ABD, İsrail’in arzusu doğrultusunda BM’de İran’a yaptırım kararı aldırdı. Bu yaptırım kararına Türkiye ve Brezilya karşı çıktı. ABD, Türkiye ve Brezilya’nın bu tutumundan duyduğu rahatsızlığı hiç gizlemedi. Her iki ülkeye yönelik darbe girişimini bu olaydan hemen sonra başlattığını biliyoruz. Nitekim Brezilya’da Gezi benzeri kalkışma neticesinde sonuç alındı.  

2011’de Türkiye’nin en köklü sorunu Kürt sorununu çözmek için başlattığı girişim sabote edildi. Oslo görüşmeleri basına sızdırıldı.  

2012, 7 Şubat MİT krizi… 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Anayasa'yı değiştirmek yetmez 13 Eylül 2023 | 575 Okunma 6-7 Eylül olaylarından ders çıkarmak 09 Eylül 2023 | 130 Okunma Yok mu beni başbakan yapacak bir cumhurbaşkanı adayı… 04 Ekim 2021 | 292 Okunma Onuncu Yıl Marşı’nı hangi ruh haliyle okuyorsunuz 13 Eylül 2021 | 329 Okunma Son aşamadan kastım… 06 Eylül 2021 | 263 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar