Nerde “Kadın Hakları” savunucuları..

Kesme sezonu geldiği zaman Nice Leng'ete ablasıyla kaçıp bütün gece ormanda bir ağacın üstünde saklanmıştı. Ertesi yıl ablası kaçmadı.. Kenya'nın Masai ailelerinde "Kesme Töreni", kızların...

Kesme sezonu geldiği zaman Nice Leng'ete ablasıyla kaçıp bütün gece ormanda bir ağacın üstünde saklanmıştı.
Ertesi yıl ablası kaçmadı..
Kenya'nın Masai ailelerinde "Kesme Töreni", kızların "Gelin olmaya hazır" ilanı demekti. Ama 8 yaşındaki Nice, işin başka olduğunu biliyordu.
Güçlü kuvvetli iki kadın onu sımsıkı tutacak, bir üçüncüsü de orasını kesecekti. Orası, yani klitoris, sevgili okurlar. Fena halde kanayacaktı. Nice, bazı kızların bayıldığını, bazı kızların öldüğünü görmüştü. Buna rağmen ablası teslim olmuştu.
Bugün 27 yaşında olan Leng'ete "Onu ikna etmek için çok uğraştım ama başaramadım. Ben kaçtım o kesildi.
Nice Leng'ete şimdi hayatını Masai kızlarını bu korkunç gelenekten kurtarmaya adamış. Köy köy dolaşıyor ve anlatıyor. Son yedi senede 15 bin kızı Kesme Töreninden kurtarmış. Kendi köyünde şimdi, komşu köylerden gelen 450 kıza "Gelinlik kız olmak için bu törene ihtiyacınız yok" eğitimi veriyor.
Klitoris Kesme töreni, sadece Kenya ve Afrika'da değil. Dehşet küresel. Leng'ete gibi gönüllüler sayesinde son otuz yılda yüzde 14 gibi bir azalma olmuş. Tabii yeni yasalar da işe yaramış bu düşüşte.
Kenya mesela kesme'yi 2011'de yasaklamış. 2014'te kızları kesenleri yakalamak ve cezalandırmak için özel birim kurmuş.
Ama yasanın geleneksel kültür ve inançlarla baş etmesi kolay değil. Ve Kenya'da da gelenekleri yaratan ve yaşatanlar dünyanın her yerinde olduğu gibi erkekler.
Masai kabilesinde de kızları kesmeye zorlayan, yaşlı erkekler. Onlara göre "Kesilmeyen kadın, kadın değildir." Kadın olmayan kadınla da, erkek evlenmez.
Nice kaçmış.
Okumuş. Köyde okuyan tek kadın olmuş.
Kestiren ablası ise, 12 yaşında evlenmiş, üç çocuk doğurmuş..

***

Gauri Kumari, hayatta son kez görüldüğünde, saman ve çalı çırpı topluyordu.
Nepalli genç kız, ailesinin kulübesinin dışında geçirecekti geceyi.
Samana ve çalı çırpıya üzerinde uyumak ve ısınmak için ihtiyacı vardı. Uyudu ve bir daha uyanmadı.
Neden, sıcak kulübesinde ve yumuşak yatağında yatamıyordu.
Çünkü aybaşısı vardı. Kanıyordu.
Hindu geleneklerine göre, kanamak, kirli olmak demekti. Kirli olan, temiz evlerde kalamazdı.
Geceyi dışarıda geçirmek zorundaydı.
Asya'nın bu en fakir ülkesinde düzinelerle genç kız bu adet yüzünden öldüler. Devletin ve polisin geleneklere karşı verdiği mücadele onları kurtarmaya yetmedi.
Kirli kızlar, varsa ahırlarda, hayvanlarla, yoksa küçük ateşler yakarak açıkta uyumaya çalıştılar. Onları bekleyen tehlike sadece donma, akrep, yılan gibi hayvanların sokmasıyla ölüm değildi. Onlarcası, belki yüzlercesi de, tecavüze uğradılar.
22 yaşındaki Kumari, okumuş, liseyi bitirmişti üstelik. Köyündeki kızlara eğitim veriyor, geceleri de para kazanmak için dikiş dikiyordu.
Uzmanlar "Okumuş, eğitimli bir kadın da bunu yapıyor. Devletin yasağına ve ceza vermesine rağmen yapıyor. Çünkü Hindu inançları öyle emrediyor.
Bu inançlara göre, Kirli biri tapınağa girerse, tapınak, eve girerse ev kirlenir. Dokunduğu yiyecek yenmez olur. Derhal çöpe dökülür.
Dokunduğu ağaç bir daha meyve vermez.
Kumari'nin inançları o kadar güçlüydü ki, polis olan kocası da onu engelleyemedi.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En güzel manzara... İnsan!.. 23 Kasım 2022 | 4.122 Okunma Türk ve Norveç Halk Müziği’nde ortak noktalar!.. 24 Nisan 2022 | 274 Okunma Bugün için yazmak içimden gelmedi, inanın!.. 23 Nisan 2022 | 603 Okunma Domenec Torrent, hoca moca değil!.. 22 Nisan 2022 | 357 Okunma Pitbull dehşeti ve verilen komik ceza!.. 21 Nisan 2022 | 257 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar