Türk Solu

Türk Solu dergisi, yayın hayatına 17 Kasım 1967 tarihinde başladı. 14 Nisan 1970’te, 126. sayıda kapandı. Türk Solu, TİP’in ideolojik ve siyasal çizgisine karşıydı. En önemli görüşü...

Türk Solu dergisi, yayın hayatına 17 Kasım 1967 tarihinde başladı. 14 Nisan 1970’te, 126. sayıda kapandı. Türk Solu, TİP’in ideolojik ve siyasal çizgisine karşıydı. En önemli görüşü, Türkiye’nin Milli Demokratik Devrim aşamasında olduğunu savunması ve TİP’in “sosyalist devrim” programına karşı çıkmasıydı.

Derginin adını Mihri Belli koymuştur. Türk Solu’nun sahibi Şerif Tekben, Yazı İşleri Müdürü 1-18. sayılarda Vahap Erdoğdu, 19-31 sayılar arası Ahmet Say ve daha sonra kapanana kadar Bora Gözen oldu.

Derginin Ankara Temsilcisi Ahmet Say’dı. Türk Solu’nun yazı kurulunu Şevki Akşit, İlhan Berktay, Vecdi Özgüner, Sevinç Özgüner, Kenan Ormanlar, Naci Ormanlar, Kemal İşler ve Bora Gözen oluşturuyordu.

Türk Solu, birinci sayısında “Neden çıkıyoruz?” sorusuna şöyle yanıt veriyordu:

“Tarih tekerleği ileriye doğru dönecekse, Türk Solunun ülkemiz kaderinde tayin edici bir rol oynaması kaçınılmaz bir şeydir. Ama sol kanatta güç birliği gerçekleşmeden, Türk solcuları ortak bir siyasi platform çevresinde toplanmadan, tüm gücümüzle eyleme geçmemiz ve tarihsel görevimizi yerine getirmemiz imkânsızdır. Onun için ortanın solundan en sola kadar, devrimci olarak, solcu olarak, sosyalist olarak çevresinde birleşeceğimiz ortak platformu saptama işi, önceliği olan bir iş, bir sorumluluk olarak karşımıza dikilmektedir. Biz bu sorumluluğumuzun bilinciyle, bu tarihsel görevin başarılmasında payımıza düşeni yapmak amacıyla Türk Solu’nu çıkarıyoruz.”

Türk Solu’nun başyazarlığını, uzun süre 27 Mayıs Devrimi’nin önderlerinden, Milli Birlik Komitesi üyesi, Tabii Senatör Suphi Karaman yaptı. Karaman, “Türk Solunun sorunları” başlıklı başyazıda, derginin görevinin “demokratik devrimi gerçekleştirmek” olduğunu belirtiyor ve şöyle diyordu:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Gladyo Kraliçesi’ tarih oldu! (2) Akşener’in karakutusu 22 Nisan 2024 | 1.382 Okunma ‘Gladyo Kraliçesi’ tarih oldu (1) 21 Nisan 2024 | 903 Okunma Mihri Belli 30 Mart 2024 | 327 Okunma 68’in ilk şehidi 24 Mart 2024 | 313 Okunma Bir Türk Jakobeni: Talat Paşa 23 Mart 2024 | 1.346 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar