Geleceği öne çekmek

Erken seçim önceki gün Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasıyla, sath-ı mailine girdi. Evvelinde masada olmayan ve belirlenmiş takvimine odaklanılan seçimin öne çekilmesinde...

Erken seçim önceki gün Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasıyla, sath-ı mailine girdi. Evvelinde masada olmayan ve belirlenmiş takvimine odaklanılan seçimin öne çekilmesinde, Cumhurbaşkanımızın kısaca ifade ettiği gibi özellikle dış eksenli konjonktür rol oynarken, esas amaç ilgili bu gelişmelerin katkıda bulunduğu belirsizlikleri aşmak olarak tanımlanabilir. Sayın Bahçeli’nin çağrısının kabul bulmasında etkili olan söz konusu belirsizlikleri aşma güdüsü, müdahil olduğumuz bölgesel hareketliliğin içinde seçime yönelik 2019’a uzanan tartışmaları resimden çıkararak netlik sunmayı hedefliyor.

Nitekim örneğin son dönemde piyasalarda da yakinen gözlemlediğimiz gelişmelerde ilgili jeopolitik risklerin lafzı bolca anılırken, yatırımcıların aklından ve dilinden düşmeyen sorulardan birinin de seçimlerin zamanlaması olduğunu biliyoruz. 2019 takviminde gerçekleşmesinin planlandığı defaatle söylendiği halde, sadece yatırımcı nezdinde değil, kamuoyunda da uzun zamandır bir seçim telaşesidir almış başını gidiyor. Dolayısıyla şüyuu vukuunun önüne epeyce geçerek belirsizliklere katkıda bulunmuş bir seçim atmosferi, ülkemizde ve ekonomimizde bir süredir hâkim. İşte bu flu kısmı aşarak daha net bir Türkiye resmi ortaya çıkarmak için, Cumhurbaşkanımızın nihai kararıyla geleceği öne çekmiş bulunuyoruz.

DAHA NET BİR RESİM

Neticede ekonomi tarafından da baktığımızda, nicedir Türkiye’mizin gerçekliğiyle algısı arasında bir tuhaf açıklık olduğunu görüyor, biliyoruz. Söz konusu açıklığa bir yandan ne yazık ki çarpıtılmış ve sübjektif bilgi akışları sebep olurken diğer yandan geleceğe dair soru işaretlerinin de bu işte bir payı var. Dolayısıyla alınan karar, seçim sorularını vaktinden epeyce evvel ortadan kaldırarak istikrarın ve reformist politikaların devamını teyit edecek daha öngörülebilir bir ortam yaratılabilecek.

Bu kapsamda resmi netleştirecek hususların başında da, elbette geçeceğimiz yeni sistem çerçevesinde oluşacak yeniden yapılanmanın belirginleşmesi gelecek. Böylece bir küme sual daha, yanıtını pek beklemeden hızla almış olacak. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, hedeflediği daha etkili ve verimli bir yönetim mekanizması eşliğinde, ekonomi başta olmak üzere çeşitli alanlara daha seri nüfuz edecek bir işleyişi beraberinde getirecek.

Doğrusu iş dünyasından seçime dair gelen açıklamaların da, büyük ölçüde bu noktalara temas ettiğini iki gündür işitmekteyiz. Zira sektörlerin başlıca beklentisinin, daha öngörülebilir bir ortama hızla adım atarak bürokratik engelleri törpüleyecek yeni sistemin faydalarını hissetmek olduğu açıkça anlaşılıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Teşekkür 25 Kasım 2018 | 6.013 Okunma İş yapmanın kolaylığı 02 Kasım 2018 | 4.834 Okunma Küresel havacılığın merkezi doğuya kayarken 30 Ekim 2018 | 5.062 Okunma Roma-Brüksel hattı 26 Ekim 2018 | 5.282 Okunma Çin yavaşlarken 23 Ekim 2018 | 4.316 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar