Kuzey Irak bağımsız olabilir mi

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Erbil’de “Türkiye markalı” ürünler “kalite”yi temsil eder. AVM’lerdeki işletmeler Türk markalarıdır. Türkçe bilen Kürtlerin sayısı...

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Erbil’de “Türkiye markalı” ürünler “kalite”yi temsil eder. AVM’lerdeki işletmeler Türk markalarıdır. Türkçe bilen Kürtlerin sayısı oldukça fazladır. Akşamları evlere çekilen Erbilliler Türk dizileriyle vakit geçirir. Erbil’den Bağdat’tan çok İstanbul’a uçak seferleri vardır. Ve Türkiye’nin tedarikçiliğinin herkes farkındadır. Hatta Mesut Barzani Türkiye ile çıkan her krizde geri adım atarken, “Türkiye bizim tedarikçimiz. Kapıları kapatsalar burada boğuluruz” diyendir.

Buna mukabil, Irak’ta 1990 1’inci Körfez Savaşı’ndan kim karlı çıktı sorusuna verebileceğimiz cevap elbette Kürt liderler Mesut Barzani ve Celal Talabani’dir. Ki Talabani’nin 2003 2’nci Körfez Savaşı’ndan sonra Irak’a Cumhurbaşkanı olmuşluğu bile vardır!

Devam edelim…

Çekiç Güç ve 36’ncı paralelin kuzeyinin uçuşa yasak bölge ilan edilmesinin neticesinin ne olduğunu bilmeyen mi var? Kuzey Irak’ta özerk bir bölge Amerika’nın eliyle kuruldu. PKK terör örgütüne Çekiç Güç’ün helikopterleri silah nakli yaptı!

Ancak, Türkiye’nin özellikle son 15 yıldır kendi Kürt vatandaşlarına yönelik attığı demokratik adımlar, Kuzey Irak’ta da karşılık buldu. Kuzey Irak yönetiminin zaman zaman şımarıklığına rağmen Türkiye iyi ilişkiler geliştirdi.

İlişkilerin gelişmesi neticesinde Mersin ve İskenderun Limanları Erbil’in yaşam damarı oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vesselam vesselam vesselam 09 Eylül 2022 | 559 Okunma Cumhurbaşkanlığı seçimi aynı zamanda CHP Genel Başkanlığı seçimine dönüşüyor olabilir mi? 29 Temmuz 2022 | 482 Okunma Merkez ülke Türkiye, “tencere” ve “cep” için içeride de oyun kurmalı 26 Temmuz 2022 | 688 Okunma İstanbul AK Parti İl Teşkilatı 2023 için sahaya iniyor 22 Temmuz 2022 | 405 Okunma Dışarıdan bakınca Türkiye neye denk düşüyor, ah bir bilseler… 19 Temmuz 2022 | 585 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar