Suriçi’nden Suriye çıkartma çabası

PKK 11 Temmuz’da çatışmasızlığa son verdiğini açıkladıktan ve Suruç katliamını bahane ederek iki polisi uykusunda katlettikten sonra yaşananlara bakın. İki seçim arasında Cizre, Silvan, Silopi...

PKK 11 Temmuz’da çatışmasızlığa son verdiğini açıkladıktan ve Suruç katliamını bahane ederek iki polisi uykusunda katlettikten sonra yaşananlara bakın. İki seçim arasında Cizre, Silvan, Silopi, Lice gibi yerlerde hendekler kazarak, hendekleri patlayıcılarla tuzaklayarak sözde öz yönetim alanları oluşturdular. Kobani’de eğitim gören genç PKK’lıları sahaya sürdüler.

Silahlı unsurların sınır dışına çıkarılması kararının İmralı tarafından duyurulduğu 2013 yılında yapılandırıldı genç PKK’lıların örgütü YDGH.

Yani bugün roketatarlarla polis-asker katledenlerin, Kürtleri evlerinden edenlerin, sivil halkı canlı kalkan olarak kullananların, cami yakanların savaş stratejisi, Kürt halkının barış umuduyla meydanları doldurduğu, Nevroz’da milyonların barış için halay çektiği o günlerde planlanmaya başlanmış.

Daha açık söyleyelim, PKK sadece çözüm sürecinin muhatabı olan aktörleri değil, Kürt halkını da kandırmış. Kendi örgüt çıkarlarına Kürtleri alet etmiş.

Siyasetin sonuna kadar açılmış olan yolundan alabildiğince yürüyen HDP ise bu savaş stratejisini tabana yaymakla gerek belediye hizmetleri, gerek PKK’nın güdümündeki toplumsal örgütler marifetiyle Kürtleri yeri geldiğinde savaş nizamına sokmakla görevliymiş.

Suriye’deki iç savaşı Türkiye’ye taşımak bütün olup bitenin aslında temel sebebi. PKK’nın Kürtler üzerinde kayıtsız şartsız tek egemen olması için iç savaş mekaniğinin harekete geçirilmesi gerekiyordu. Belediyelerin çoğunluğu DBP’de iken, HDP 80 vekille Meclis’e girmişken, şiddetin yeniden tırmandırılmasının Kürt siyasetine kaybettireceği de bu kadar net ortada iken “PKK ne yapmaya çalışıyor?” sorusunun cevabı tam da burada işte: Suriye iç savaşını Türkiye’ye taşımak ve fiili kantonlaşmalarla egemenlik kurmak.

PKK terörü dolayısıyla ülkenin batısında meydana gelen huzursuzluğun Kürtlere yönelik saldırı ve yağmalamalara dönüşme ihtimali ise PKK’nın en çok arzu ettiği şeydi. Batı illerinde yaşayan Kürtlerin huzursuz olmasını ve doğuya Kürt göçünün başlamasını arzu ediyordu PKK.

Ama halklar her zamanki gibi sağduyu ile davrandı ve PKK’nın Kürt halkı üzerinde kurmaya çalıştığı esaret ilişkisini fark ederek PKK’ya olan nefretini Kürt komşusuna yansıtmaması gerektiğini bildi.

PKK’nın iç savaş stratejisi ilk darbeyi o zaman aldı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye'nin seçimine dair; İki tur arası, nefret bombardımanı 27 Mayıs 2023 | 248 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; “Ümit Özdağ'da Erdoğan'ın adamıymış” diyeceksiniz 25 Mayıs 2023 | 660 Okunma Türkiye'nin seçimine dair: Sinan Oğan, Kılıçdaroğlu'nu destekleseydi! 23 Mayıs 2023 | 1.666 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; CHP nasıl hortumlandı? 21 Mayıs 2023 | 635 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; Seçimin belirleyicisi ne oldu? 19 Mayıs 2023 | 214 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar