Patronların hiç mi kusuru yok?

İliç maden faciasında ilk rapor yayınlandı. Bazı mühendisler teknisyenler asi kusurlu bulunmuş. Yöneticiler ise tali kusurlu! Peki şirket? Şirketin ortaklarının zaten hiçbir kusuru yok! Vay anasını sayın...

İliç maden faciasında ilk rapor yayınlandı. Bazı mühendisler teknisyenler asi kusurlu bulunmuş. Yöneticiler ise tali kusurlu! Peki şirket? Şirketin ortaklarının zaten hiçbir kusuru yok!
Vay anasını sayın seyirciler! Nasıl oluyorsa oluyor, bu patronlar her zaman zeytin yağı gibi üste çıkıyor…
Çünkü yasalar, iş güvenliği konusunda asıl kusuru güvenlik uzmanlarında ve alt kademe yöneticilerde arıyor. “E ne var bunda, doğrusu da bu değil mi?” diyebilirsiniz. İş güvenliği uzmanı genç mühendis, patronun sözünden çıkabilir mi sanıyorsunuz? Özel iş yerlerinde şirketin, genel müdürün, direktörün beyaz yakalılara nasıl köle muamelesi yaptığını bilmiyor musunuz? Plaza çalışanları arasında bile mobing (yıldırı) yüzünden intihara kadar sürüklenenler oluyor, hiç duymuyor musunuz?
Peki o zaman devlet denetlesin! Zaten denetliyor ama, yılda bir kez. Yılda bir kez yahu, yılda bir gelen müfettiş hangi aksaklığı görebilir sanıyorsunuz? Belki birkaç usul eksikliğini yakalayabilir, o da bir akşam önce patronun masasına özel misafir olmamışsa!
Uyduruktan raporlar ile, denetleme numaraları ile birbirimizi kandırmayalım. Eğri oturup doğru konuşalım. Türkiye’nin düzenini, insanımızın genel niteliğini hepimiz biliyoruz. Maden sahalarında işlerin nasıl yürüdüğünü de az çok tahmin edebiliyoruz.
Genç mühendis veya işçinin hangi konuda müdüre itiraz edecek gücü var ki iş güvenliği konusunda olsun?
Türkiye’de maden sektöründe işçilerin sendikalaşma oranı %17. Sendikalıların büyük çoğunluğu da devlet maden işletmelerinde çalışanlar. Yani özel madenlerde çalışan işçilerin neredeyse tamamı sendikasız. Bu nasıl bir iştir böyle yahu? %5 de olsa sendika girememiş mi bu madenlere? Daha doğrusu bu nasıl bir tezgahtır yahu?
Beyaz yakalıları ise sormayın bile. Onların hiçbir sendikal güvencesi yok. Bağlı oldukları meslek odaları ise saldım çayıra, Mevlam kayıra….
Bitmedi, Türkiye’de maden...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sinan Ateş cinayetinde tuhaf gelişmeler 08 Mayıs 2024 | 4.929 Okunma AK Parti’ye verilen akıllar ve sıvışanlar 06 Mayıs 2024 | 2.784 Okunma Kadınları da toplatacak mısın vali bey? 03 Mayıs 2024 | 3.223 Okunma Abdullah Gül’ün çakarlıları 01 Mayıs 2024 | 3.987 Okunma Atatürk tüccarlığı 26 Nisan 2024 | 3.355 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar