Meydanların dili

Türkiye’de kampanya süreci seçimin sonucunu etkiliyor. %6-7’leri bulan kararsız seçmen, son kararını bu kısa zaman aralığında veriyor. Karasızların tercihini belirleyen en önemli faktör güven. Kampanya...

Türkiye’de kampanya süreci seçimin sonucunu etkiliyor. %6-7’leri bulan kararsız seçmen, son kararını bu kısa zaman aralığında veriyor. Karasızların tercihini belirleyen en önemli faktör güven. Kampanya sürecinde en az hata yapan, gerçekçi bir program ortaya koyan ve güçlü görünen kazanıyor.

Miting meydanlarının önemi de buradan ileri geliyor. Halkın ilgisini çeken, kitlesini bir arada tutabilen liderler meydanları dolduruyor. Meydanlar tek başına bir oy göstergesi değil ama, kararsızları etkilemesi açısından önemli.

Erdoğan ve Kılıçdaroğlu bir gün ara ile İzmir Gündoğdu meydanındalardı. Her iki miting de çok kalabalıktı. Ancak Kılıçdaroğlu’nun kitlesi daha önceki mitinglerine göre %25-30 oranında erimiş görünüyordu.

Mitingden önce, muhalif kanadın en kuvvetli yazarı İzmirli Yılmaz Özdil, “Mustafa Kemal’in askeri İzmirlilere, bugün mutant gazetecilerin borazanlığında Davutoğlu’nu, Babacan’ı, kumpasçı The Taraf yazarını alkışlatacaklar” diye tepkisini göstermişti. Meydandaki görüntü, İzmirlilerin bir bölümünün Özdil ile benzer hislere sahip olduğunu gösterdi.

Erdoğan’ın mitingi ise daha önceki İzmir mitinglerine göre hayli kalabalıktı. Bu, “Erdoğan’ın kitlesi eriyor” tezinin gerçeği yansıtmadığını gösterdi. İzmir, CHP’nin kalesi olarak biliniyor ama Ak Parti’nin yükselişte olduğu görülüyor. Nitekim 2018 seçimlerinde Erdoğan’ın %33 oy aldığı şehirde, 2019 il genel meclisi seçimlerinde Cumhur İttifakı partilerinin aldığı oy %39’u bulmuş.

Ak Parti ve CHP’nin aday faktörlerini de ekleyince önümüzdeki seçimler İzmir’de CHP için üzücü sonuçlara gebe olabilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Gazeteciler ve geziler… 20 Mayıs 2024 | 59 Okunma CHP iktidarı için darbe planı 17 Mayıs 2024 | 2.946 Okunma Bir tuhaf darbe teşebbüsü! 15 Mayıs 2024 | 5.435 Okunma CHP övgüleri kabak tadı verdi 13 Mayıs 2024 | 2.056 Okunma Soylu için yapmamıştık, bari Filistin için yapalım 10 Mayıs 2024 | 2.388 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar