2017 yılında Tayland’ı 70 bin Türk ziyaret ettı

Eşsiz güzellikteki doğası, dünyaca ünlü sokak lezzetleri, görkemli sarayları, filmlere mekan olmuş gökdelenleri, Türkler'e olan büyük sevgileri ve Osmanlı'dan kalan camileriyle hayranlık uyandıran Tayland'ı...

Eşsiz güzellikteki doğası, dünyaca ünlü sokak lezzetleri, görkemli sarayları, filmlere mekan olmuş gökdelenleri, Türkler'e olan büyük sevgileri ve Osmanlı'dan kalan camileriyle hayranlık uyandıran Tayland'ı keşfetmek için ülkenin egzotik başkenti Bangkok'tayım...
Şu sıralar başkentte Türkiye-Tayland diplomatik ilişkilerinin 60'ıncı yıl dönümü kutlanıyor. Ben de büyükelçiliğin davetlisi olarak, 60'ıncı yıl şerefine düzenlenen etkinliklere katılmak ve Taylandlılar'ın Türkiye hakkındaki görüşlerini uzun uzun dinlemek için yola çıktım. Bu arada; kutlamaların, yıl boyunca Türkiye'de de çeşitli etkinliklerle devam edeceğini hatırlatayım.
Bangkok ziyaretimizin ilk durağı Dışişleri Bakanlığı binası... Tayland Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ve İletişim Dairesi Başkanı Bussadee Santipitak ve Tayland Ankara Büyükelçisi Phantipha Iamsudha Ekarohit karşılıyor bizi. İki ülke arasındaki 60 yıllık dostluktan bahsederlerken gözlerinin içi gülüyor. İki ülkenin dostluğunun aslında 60 yılla sınırlı olmadığını, ilişkilerin Osmanlı'ya kadar dayandığını söylüyorlar. Böylesine güzel bir karşılamadan çok mutlu oluyorum ve ilk sorumu soruyorum:
"Türkiye ile Tayland arasındaki ilişkileri güçlendirmek adına neler yapıyorsunuz?" Soruma Bussadee Santipitak cevap veriyor. Bu dostluğun güçlenmesine çok önem verdiklerini söyleyen sözcü Santipitak, Tayland'ın geçtiğimiz yıl dünya genelinde 35 milyon turist ağırladığını söylüyor. Tayland Avrupa Departmanı'nın araştırmasına göre; 2017'de Tayland'ı 70 bin Türk, Türkiye'yi ise 12 bin 483 Taylandlı ziyaret etmiş. Santipitak, iki ülkenin karşılıklı çalışmalar yürüterek bu rakamları yükseltmeyi hedeflediğini söylüyor.
Büyükelçi Phantipha Iamsudha Ekarohit ise henüz üç haftadır Türkiye'de görev yaptığını ve iki ülke arasındaki ortak noktaların inanılmaz olduğunu söylüyor.
Gülerek "Trafiğimiz sizinkine çok benziyor, biz de trafikte çok sinirleniyoruz" diyor. Büyükelçi, Tayland-Türkiye ilişkilerinin 60'ıncı yılı için özel logo, anma pulu ve kitap yaptırdıkları bilgisini de veriyor. Bu arada Büyükelçi Ekarohit, Türk yemeklerinden en çok kıymalı pideyi sevmiş.

BANGKOK'TA RAMAZAN
Pek bilinmese de İslamiyet'in yoğun olarak yaşandığı ülkelerden biri de Tayland... Türkler ve Müslümanlar'a büyük bir sevgi besliyorlar. Tayland'da 8 milyon Müslüman yaşıyor. Ramazan ayının başladığı bugünlerde, Bangkok'ta Tayland Kralı tarafından özel bir tören de düzenleniyor.
Kral bu seremonide, Müslümanlar'a özel hediyeler dağıtarak, Ramazan ayının güzel geçmesini diliyor. Türkiye Bangkok Büyükelçisi Evren Dağdelen Akgün'ün, o gün Türk Tika ile düzenlenen iftar programı için baklava ve mercimek köftesi yaptırdığını da öğrendim.
Dışişleri Bakanlığı'nda ikinci toplantımızı Tayland Avrupa Departmanı Başkanı Sirilak Niyom ile yapıyoruz. Niyom, iki ülke arasında geliştirilmesi planlanan projelerden bahsederken, söze "Biz iki dost ülkeyiz" diyerek başlıyor. Türkiye ve Tayland dışişleri bakanlıkları, sıklıkla toplantı yapıyormuş. Niyom, seçim sonrasında yeni projeler için ülkemizi ziyaret edeceklerini söylüyor.
Ekonomik ilişkilerin çok aktif olduğunu belirten Niyom, iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması imzalanırsa hedeflerin yükseleceğini söylüyor.
Büyükelçilerin elinden aldığım 60'ıncı yıl kitabında ilginç bir bilgiye rastladım. İstanbul'daki Deniz Müzesi'nin duvarında Sultan II. Abdülhamid ve Japon prensinin resmi asılıymış. Ancak bir gün müzeyi ziyaret eden Tayland Dışişleri Bakanı resmi görmüş ve "Bu Japon prensi değil, bizim prensimiz" demiş. Ardından bir tartışma başlamış ancak Taylandlılar, tablodaki kişinin Tayland Prensi Dam rong olduğunu kanıtlamış. Bunun üzerine müzede değişiklik yapılmış.
Kitapta iki ülkeyle ilgili önemli tarihsel notlar yer alırken, aynı zamanda SABAH gazetesinde yayınlanmış tarihi haberlere de yer verilmiş.

'TEKNOLOJI NE AZ, NE FAZLA OLMALI'

Tayland Yatırım Kurulu, Tayland 4.0 stratejisi kapsamında 25.3 milyar Baht değerindeki dört projeyi onaylayarak, teknolojiye dayalı yatırımları desteklemeye başlamış. Geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile GEC himayesinde gerçekleşen, 30 ülkeden bakan ve üst düzey kamu temsilcisinin yer aldığı Startup Nations Ministerial buluşmasına katılan Tayland Dijital Ekonomi ve Toplum Bakanı Dr. Pichet Durongkaveroj, bizim için Bangkok'ta bir davet verdi.
Bakan Durongkaveroj'e İstanbul ziyaretini sordum.
İstanbul'u da, Ankara'yı da çok sevdiğini belirten Bakan, Türk halkının çok iyi kalpli, merhametli ve arkadaş canlısı olduğunu söyledi. Bakan, İstanbul'da Nusret'e gittiğini ve çok beğendiğini belirtirken, trafik içinse "Bangkok trafiğini kötü bilirdim, sizinkini görünce vazgeçtim" diye espri yaptı. Durongkaveroj ile teknoloji bağımlılığı üzerine de sohbet ettik. Bakan, "Teknoloji, karanlık ve aydınlık gibidir; karanlığı görmeden ışığı göremezsin. Hayatta her şey dengeli olmalı; ne az, ne fazla. Teknoloji de böyle olmalı" diye konuştu.

TUKTUK VE YAĞMUR ÜLKESİ
İşte Bangkok ziyaretimden aklımda kalan notlar...
Bangkok'u sıkça ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Thai mutfağını çok seviyormuş.
Bangkok'a, İstanbul'dan THY'nin direkt uçuşuyla 9.5 saatte ulaşabilirsiniz.
Facebook kullanımında, Bangkok dünya genelinde birinci, İstanbul ise yedinci sırada bulunuyormuş.
Yemeklerde masada sadece çatal ve kaşık bulunuyor, bıçak kullanılmıyor. Çorba, yemeğe başlarken değil sonda geliyor.
Şehirde hava çok sıcak ama sürekli yağmur yağıyor.
O nedenle herkes şemsiyeyle ya da yağmurlukla dolaşıyor.
Tuktuk'larla (bir tür motor taksi) gezmek çok eğlenceli.
Üstelik trafikten kaçmak için de bire bir.
Tayland'ın olmazsa olmazlarından biri de masajı elbette. Her sokakta masaj yaptırabileceğiniz yerler var.
Bangkok'ta Dusit Thani Hotel'de konakladık.
Bu otelde kalan son kişiler olarak tarihe geçtik çünkü burası yıkılıp yerine gökdelen yapılacakmış. Otelde Elvis Presley, Gwyneth Paltrow, Jackie Chan ve Whitney Houston gibi birçok ünlü ismin özel odası var.
Sky Bar, şehrin en meşhur gece kulübü. İçeriye girdiğinizde, burasının 'Hangover 2' filminin çekildiği gökdelen olduğunu hemen anlayacaksınız.
Tayland tropikal meyveleriyle ünlü; her sokakta meyvelerle hazırlanmış değişik tatlar bulabilirsiniz.
Özellikle Hindistan ceviziyle denemedikler şey kalmamış!

II. ABDÜLHAMİD'İN CAMİSİ
Tayland Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Charkrienorrathip Sevikul, bizi Bang Uthit Camii'ne götürdü.
Burası, Sultan II.
Abdülhamid tarafından yaptırılmış bir cami.
Giriş kapısının üzerinde Osmanlı Devlet-i Aliyye arması bulunan caminin restorasyonu, Türk Tika'sı tarafından tamamlanmış. Camiinin olduğu bölge, ilk Müslüman topluluğunun da evi durumunda.

ANI PULU İKİ ÜLKEDE SATIŞA ÇIKTI
Türkiye Bangkok Büyükelçisi Evren Dağdelen Akgün ve Tayland Ankara Büyükelçisi Phantipha Iamsudha Ekarohit ile 60'ıncı yıl için hazırlanan anı pulunun tanıtımında bir kez daha bir araya geliyoruz. İki ülkede satışına başlanan pulun üzerinde Türk yağlı güreşi ve Thai boksu görselleri yer alıyor.
Türk müzikleriyle başlayan lansmanda, iki ülkenin bugüne kadar kullandığı pullar ve Türk seramik koleksiyonundan özel parçalar sergilendi.
Sergide; Türkiye ve Tayland dışişleri bakanlarının dostluk fotoğrafları da yer alıyordu.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ödül törenlerindeki meyve ve sebze temasının sonu ne olacak? 21 Nisan 2024 | 27 Okunma Modern dilencilik 21 Nisan 2024 | 101 Okunma Venedik Bienali’nde örnek ateşkes hareketi! 20 Nisan 2024 | 17 Okunma Ödül törenleri mercek altında, cezalar yolda! 14 Nisan 2024 | 155 Okunma Toplumun size biçtiği rollerin ötesine geçebilirsiniz 14 Nisan 2024 | 27 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar