Asırlık oyun bozuluyor! -1-

20. Yüzyıl içinde iki büyük dünya savaşı yaşandı; insanlığa, bunların bedeli ise çok ağır oldu. Her iki büyük savaşın da sebebi maddi idi. Ama sonuçları itibariyle; asıl...

20. Yüzyıl içinde iki büyük dünya savaşı yaşandı; insanlığa, bunların bedeli ise çok ağır oldu. Her iki büyük savaşın da sebebi maddi idi. Ama sonuçları itibariyle; asıl yıkım, insanlığın mana dünyasında oldu. Aradan yüz sene geçmesine rağmen; ne Batı ve ne de Doğu buhranını yenebilmiş değildir.
Birinci Dünya Savaşı petrol sahalarının paylaşımı yüzünden oldu; o sahalar ise, Osmanlı hinterlandında bulunmaktaydı. Batı, Osmanlıya Türk diyor ve ondan öcü gibi korkuyordu. Zira, ellerinde bulundurdukları müstemlekelerini onca masraf ve askerî tedbirlere rağmen idare edemiyor ve her daim her yandan isyanlar yükseliyordu.
Üç kıta-yedi iklim gibi; çok geniş bir coğrafya üzerinde bulunmasına rağmen, Osmanlı diyarlarında sulh-sükun ve huzur hakimdi. Sebebini araştırdılar ve buldular: İmparatorluğun en ücra köşelerine kadar hüküm-perva olan Kur’an nizamı ve o nizamda; yerlerin ve göklerin temsilcisi olan Halife-Sultan’ın varlığı ve etkisi. Öyle ki; senede iki dînî bayramda gönderilen ‘selam-ı şahane’ ile tüm bu İslam beldeleri hizaya çekilebiliyor!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyasette algı savaşları -2- 08 Mayıs 2024 | 64 Okunma Siyasette algı savaşları -1- 06 Mayıs 2024 | 149 Okunma Seçim analizi -9- 04 Mayıs 2024 | 53 Okunma Seçim analizi -8- 01 Mayıs 2024 | 193 Okunma Seçim analizi -7- 29 Nisan 2024 | 342 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar