Kadın-erkek eşitliği odur ki...

ŞORT giydiği için otobüste Ayşegül Terzi'yi tekmeleyen Abdullah Çakıroğlu ilk celsede tahliye edildi.Bu karara isyan etmemek mümkün değil. Nitekim vicdan sahibi herkes isyanını dile getirdi. Abdullah...


ŞORT giydiği için otobüste Ayşegül Terzi'yi tekmeleyen Abdullah Çakıroğlu ilk celsede tahliye edildi.
Bu karara isyan etmemek mümkün değil. Nitekim vicdan sahibi herkes isyanını dile getirdi.

Abdullah Çakıroğlu’nun ‘savunma’ niyetine söyledikleri tekrar etmeye değmeyecek kadar izandan yoksundu. Akli dengesi yerinde olduğuna göre söyleyeceği hiçbir şeyin dikkate alınmaması gerekir, tahliye kararı veren yargıcın da almaması gerekirdi.

Abdullah Çakıroğlu’nu aşağılamak için bir şeye benzetmek de anlamsız. Çünkü neye benzetirseniz benzetin, benzettiğiniz şeye de hakaret olur. Ancak kendisine benzetilebilir.


DOĞAL EŞİTLİK
Kadın-erkek eşitliği konusunda çok şey yazılıp söylenmiştir. Eşitsizliğin ilk hali yerleşik, dolayısıyla ‘mülkiyetli’ yaşamla başlamıştır. Erkek kaba gücünün ‘şeyler’i mülkiyetine alması ve kadını da o şeylerden biri olarak görmesi ‘kadın-erkek eşitsizliği’ sorununun başlangıcıdır. Abdullah Çakıroğlu’na kadar değişik dozlarda erkeğin kadına tahakküm çabası olarak devam etmiştir.

İnsanlık, erkeğin kaba güçten ekonomik güce, ekonomik güçten sosyal ve siyasal güce dayanan ‘tahakküm’ü nedeniyle, kadın-erkek arasında doğal eşitliğe bir daha ulaşamamıştır.

Bu doğal eşitliği en güzel –daha önce bir başka yazımda da değindim gibi- bilim insanı Dorothy Lee’nin şu sözleri tarif eder:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Fakirleşme Mesajı 10 Mayıs 2024 | 302 Okunma Türkiye’nin Çıkış Yolu 08 Mayıs 2024 | 315 Okunma Bir Taşla İki Kuş 06 Mayıs 2024 | 814 Okunma Uygulanmayan Anayasa 01 Mayıs 2024 | 156 Okunma İYİ Parti'de Değişim Olur mu? 29 Nisan 2024 | 861 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar