Türkiye markasına eşsiz katkılar

Geçtiğimiz hafta, Çin’in Shenzhen kentinde ülkemiz adına gurur verici bir tören yaşandı. Törende, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Erdal Arıkan’a, dünyanın en önemli...

Geçtiğimiz hafta, Çin’in Shenzhen kentinde ülkemiz adına gurur verici bir tören yaşandı. Törende, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Erdal Arıkan’a, dünyanın en önemli teknoloji markalarından Huawei’in kurucusu ve CEO’su Ren Zhengler bir “Onur Ödülü” takdim etti. Ren Zhengler Profesör Arıkan’ı “Polar Kod’un Babası” (Kutupsal Kod) olarak adlandırdı ve onun üstün bilimsel başarılarından övgüyle söz etti.

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Erdal Arıkan, saygın akademik kariyerine eklediği bu ödülle, aynı zamanda Türkiye’nin teknolojik alandaki prestijine de büyük katkıda bulundu. Kendisini kutluyor ve ülkemiz adına teşekkür ediyoruz.

Performans artırıyor, tasarruf sağlıyor

1963’de Amerikalı Profesör Robert Gallager’in önerdiği LDCP Kodları geliştiren Profesör Dr. Erdal Arıkan, 2008’de yayınladığı Polar Kod (Kutupsal Kod) çalışmasıyla, 5G teknolojilerinin altyapısına büyük bir katkıda bulunmuştu. Prof Arıkan’ın bilgi transferinde kullanılan LDCP kodlardaki hataları azaltan çalışması Huawei’in de dikkatini çekmişti. Son on yıl içinde, Arıkan’ın teorisine milyarlarca dolarlık Ar-Ge yatırımı yapan Huawei, 5G teknolojilerinde iddiasını artırdı. Pek çok bilim adamı Profesör Arıkan’ın buluşu üzerinde çalışarak, kutupsal kodların daha da gelişmesini sağladı.

5G, mobil internet bağlantılarında, görüntünün kolay ve hızlı aktarımını sağlayacak, böylece tüm sektörlerde iş yapma biçimlerini etkilecek. Polar Kod, 5G teknolojisi için çok önemli. Sağladığı geniş bant, verilerin hatasız bir biçimde iletilmesine olanak sağlıyor. Polar Kod, bir yandan iletişim performansını artırıyor; öte yandan, kodlama karmaşıklığını azaltarak enerji tasarrufu sağlıyor. Böylece, mobil internetin hızını ve mobil video kalitesini yükseltiyor.

Dünya Mobil Kongresi’nde Erdal Arıkan imzası

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Google 20 yaşında ve 800 milyar dolar değerinde 27 Eylül 2018 | 234 Okunma Dijital ekonominin geleceği ne olacak? 20 Eylül 2018 | 192 Okunma Kameralar, ekranlar, gözlükler ve videolardan oluşan bir geleceğe hazır mıyız? 13 Eylül 2018 | 116 Okunma Organik pazarlama dönemi 06 Eylül 2018 | 118 Okunma Satışa giden yol duygulardan geçiyor 30 Ağustos 2018 | 84 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar