Satışa giden yol duygulardan geçiyor

Pazarlama dünyası, uzun bir süredir kitlesel mecralardaki reklamların etkinliğinin düşüşüne tanık oluyor. Medyadaki çeşitlilik, sosyal mecranın yaygınlaşması, programlı TV izleme oranlarındaki...

Pazarlama dünyası, uzun bir süredir kitlesel mecralardaki reklamların etkinliğinin düşüşüne tanık oluyor. Medyadaki çeşitlilik, sosyal mecranın yaygınlaşması, programlı TV izleme oranlarındaki düşüş, gazetelerin eriyen tirajları, internetteki sahte haberler vs. gibi faktörler, reklam yatırımlarının geri dönüşünü (return-on-investment) azaltıyor.

USC Dornsife College’ın yayınladığı bir araştırma, duygulara seslenen bir iletişim biçiminin her zaman olduğu gibi günümüzde de en etkin çözüm olduğunu ortaya koyuyor. Infografik olarak sunulan sonuçlara göre, bir reklam ancak tüketicide yarattığı duygu kadar etkin olabiliyor. Bir başka deyişle, reklamın ne söylediğine değil, hangi duyguyu harekete geçirdiğine bakmak gerekiyor.

USC Dornsife College’ın sonuçlarına göre, başarılı kampanyaların yüzde 31’i duygusal içeriğe sahip. Buna karşın, mantıklı bir söylem üzerine kurulan ve akla hitap etmeyi hedefleyen ampanyaların başarı oranı yüzde 16 civarında kalıyor. Çalışma, ayrıca bir reklamın “beğenilme oranının” satışları artırmaya yaptığı katkıyla doğru orantılı olduğunu da vurguluyor. Gurur, aşk, başarı, empati, yalnızlık-dostluk ve geçmişe dair anılar üzerine kurulan reklam senaryoları, mantıklı yaklaşımlara göre daha etkili oluyor. Reklamın tonu, yönetmeni, öyküsü, oyuncuları, esprileri ve müziği izleyicilerin duygularıyla iletişim kurabildiğinde, satış mesajının iletilmesi daha kolaylaşıyor.

Nike’a terörist maskesi eleştirisi

Nike, 12 Temmuz’da, İngiltere’de Kanye West, Travis Scott ve Tom Sachs gibi ünlülerin giysilerini tercih ettiği tasarımcı Williams’la birlikte hazırladığı yeni serisini piyasaya sürdü. Ancak, koleksiyonda yer alan “The NikeLab NRG Beryllium Balaclava X MMW” isimli bir kar maskesi büyük bir tartışmaya neden oldu.

Soğuk havada yüzü ve boynu korumak amacıyla yaratılan maskenin reklamında tişörtlü bir siyahi mankenin yer alması, kuruluşa gençleri çetelere özendirdiği suçlaması getirdi. Sosyal medyada ve basında geniş bir biçimde yer alan tartışmalar sonucunda, Nike ürünü sitesinden kaldırdı ve satışını durdurdu. Eleştiriler üzerine bir açıklama yapan Nike sözcüsü, ürünün yeni koleksiyonun bir parçası olduğunu . koeksiyonun farklı modellerle dünyanın farklı yerlerinde tanıtıldığını vurguladı. Hiç bir biçimde, suça ya da çeteleşmeye özendirecek bir çalışma yapmadıklarını açıkladı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Google 20 yaşında ve 800 milyar dolar değerinde 27 Eylül 2018 | 234 Okunma Dijital ekonominin geleceği ne olacak? 20 Eylül 2018 | 189 Okunma Kameralar, ekranlar, gözlükler ve videolardan oluşan bir geleceğe hazır mıyız? 13 Eylül 2018 | 116 Okunma Organik pazarlama dönemi 06 Eylül 2018 | 117 Okunma Satışa giden yol duygulardan geçiyor 30 Ağustos 2018 | 81 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar