Organik pazarlama dönemi

Pazarlama alanında çalışanların işi, her geçen gün daha zorlaşıyor. Reklam ve pazarlama dünyası, gelenekesel pazarlamanın içinde bulunduğu duruma çözümler arıyor. Reklamcılıkla ilgili...

Pazarlama alanında çalışanların işi, her geçen gün daha zorlaşıyor. Reklam ve pazarlama dünyası, gelenekesel pazarlamanın içinde bulunduğu duruma çözümler arıyor. Reklamcılıkla ilgili panel ve konferanslarda dijital dünyanın tüketicilerine ulaşmak için ne yapılması gerektiği tartışılıyor. Uzmanlar, pazarlamanın temeli olarak kabul edilen 4P’nin, 4E ile desteklenmesini ve organik pazarlama yapılmasını öneriyorlar.

1990’lı yıllar, 4P kavramının gözde olduğu bir dönemdi. Pazarlama bölümleri, Ürün (Product); Fiyat (Price); Satış noktası (Place) ve Tanıtım çalışmalarını (Promotion) bütünleşik bir biçimde yönetmek hedefiyle çalışırdı.

Günümüzde bütünleşik 4P yönetimi olmazsa olmaz bir zorunluluk durumunda. Ancak, 4P’nin 4E’yle desteklenmesi gerekiyor. Analitik ve duygusal yaklaşımların entegre bir biçimde çalışması bir zorunluluk halinde. 4E, Engagement (Dikkat çekmek ve işe dahil etmek); Experience (deneyim sunmak); Exclusivity (özel bir hizmet sunmak); Emotion (duyguları harekete geçirmek) kavramlarının ilk harflerinden oluşan bir formül.

İnsanlar, şirketlerden kendilerini bireyler olarak görmesini ve onlara özel deneyimler ve hizmetler sunmalarını bekliyorlar. Bu yüzden, tüketicilerin dikkatini çekmek, güven oluşturmak ve etkileşim sağlayabilmek için, duygulara seslenmek ve insanlara kendilerini özel hissettirmek gerekiyor. Tüketiciler, dijital teknololjer aracılığıyla, günün her anında bilgiye ulaşabiliyorlar. Reklamlara şüpheyle yaklaşıyorlar; buna karşın, internet sitelerindeki yabancıların yorumlarına bakarak karar verebiliyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Google 20 yaşında ve 800 milyar dolar değerinde 27 Eylül 2018 | 234 Okunma Dijital ekonominin geleceği ne olacak? 20 Eylül 2018 | 192 Okunma Kameralar, ekranlar, gözlükler ve videolardan oluşan bir geleceğe hazır mıyız? 13 Eylül 2018 | 116 Okunma Organik pazarlama dönemi 06 Eylül 2018 | 118 Okunma Satışa giden yol duygulardan geçiyor 30 Ağustos 2018 | 84 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar