İbre CHP’den yana döner mi?

Cumhurbaşkanı’nın ‘ben değil biz’çağrısından ve Baykal görüşmesinden sonra AKP ile CHP arasında bir koalisyon olma ihtimali daha konuşulur oldu. AKP’nin karşısında iktidara aç iki parti...

Cumhurbaşkanı’nın ‘ben değil biz’çağrısından ve Baykal görüşmesinden sonra AKP ile CHP arasında bir koalisyon olma ihtimali daha konuşulur oldu. AKP’nin karşısında iktidara aç iki parti birden var ve MHP ile 330’u, CHP ile ise 367’yi aşıyor. Öte yandan sayı ne olursa olsun AKP anayasayı referanduma götürecektir. Mesele ‘yeni’ olanı belirleyecek bir ufukta CHP ile anlaşıp anlaşamamak. Bu ihtimalin varlığı MHP’nin kırmızı çizgilerinin pembeleşmesine neden olabilir. Ayrılıkçı bir Kürt coğrafyasına cevaz vermemek üzere MHP’nin siyasi ve kültürel alanı birbirinden ayırarak kültürel alanın gerektirdiği reform adımlarının atılmasına destek vermesi mümkün. Nihayette AKP iki koalisyon ihtimalini birbirine koşut yürüterek olabilecek optimum noktayı yakalayabilir. 

Başlangıç ibresinin MHP’den yana olduğu söylenebilir. Anayasa ertelendiğine göre sadece çözüm sürecinde anlaşmanız lazım. Bunu yapabilirseniz öngörülebilir, sürprizler taşımayan, alt kadro koordinasyonu daha yetkin bir koalisyon üretebilirsiniz. Oysa iş dünyasının ve Batı’nın desteklediği AKP/CHP koalisyonunun epeyce sorunlu yönleri var. 
Birincisi iki parti teşkilatı ve onun bürokrasideki yansımaları arasındaki sosyokültürel benzemezlik. Bunun karşılıklı denetimi azaltma ve birbirine kapalı iki rant sistemi yaratma ihtimali yüksek. İkinci olarak CHP ideolojik açıdan AKP’den en uzak olan, vesayetçi merkeziyetçiliğin ve tortuları hâlâ temizlenmemiş otoriter laikliğin taşıyıcısı bir parti. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şu malum ‘bilge kral’ meselesi 24 Haziran 2018 | 5.330 Okunma Yeni bir nefes için… 22 Haziran 2018 | 2.662 Okunma Halledilemeyen bir travma olarak... 21 Haziran 2018 | 1.451 Okunma Büyüme fetişi 19 Haziran 2018 | 1.278 Okunma Dönüşü gözükmeyen yolda… 17 Haziran 2018 | 6.188 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar