15 yıl sonra başa döndük

Küreselleşmenin başarısızlığı, ekonomilerin ve ekonomi yönetimlerinin spekülatif sermayenin emrine girmiş olmasındandır. Ayrıca medya ve finans sektöründeki bazı akademisyen de söz konusu spekülatif...

Küreselleşmenin başarısızlığı, ekonomilerin ve ekonomi yönetimlerinin spekülatif sermayenin emrine girmiş olmasındandır. Ayrıca medya ve finans sektöründeki bazı akademisyen de söz konusu spekülatif sermayenin sözcüsü olmuştur.

Spekülatif yabancı sermaye, sıcak para şeklinde veya kârlı şirketleri satın almak için gelir. Kısa vadede yüksek kârlar sağlar ve bu kârı transfer eder. Bunun içindir ki, Çin gibi birkaç ülke hariç, gelişmekte olan ülkelerin büyümesine ve istihdamına bir katkısı olmamıştır. 

Genel olarak yabancı sermaye içinde:

* Doğrudan yabancı yatırım sermayesi, iç tasarruf açığının kapanmasına ve yatırımların finansmanına imkân sağlar.

* Teknoloji getirir. Marka değeri yaratır.

* Ekonomiye canlılık getirir.

* Doğrudan sabit sermaye yatırımları ise, uzun dönemli ilave katma değer yaratır ve yeni istihdam yaratır.

Türkiye'ye gelen yabancı yatırım sermayesini üçe ayırmak gerekir.

1- Portföy yatırımları: Borsadan hisse senedi, Devlet iç borçlanma senetleri ve kısa vadeli banka mevduatı için gelen yabancı sermayedir. Bu tür yabancı sermayeyi aynı zamanda sıcak para olarak değerlendiriyoruz. 

2-            Mevcut şirketleri ve bankaları satın alan veya onlara ortak olarak gelen yabancı sermayedir. Bankaların yaklaşık yarısı, özelleştirme ve doğrudan satışla da birçok karşı şirket bu tür yabancı sermayeye satılmıştır. 

3-            Doğrudan sabit sermaye yatırımı yapmak için gelen yabancı sermayedir. Türkiye'ye gelen doğrudan sabit sermaye yatırımları için yabancı yatırım sermayesi çok sınırlı olmuştur.  

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 620 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar