Alkol ve madde bağımlılığı

Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye'nin geçen yıl başlattığı, sekiz bakanlığın ortak çalışmasıyla yürütülen “uyuşturucuyla mücadele acil eylem planı”nı...

Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye'nin geçen yıl başlattığı, sekiz bakanlığın ortak çalışmasıyla yürütülen “uyuşturucuyla mücadele acil eylem planı”nı model olarak üyelerine tavsiye etme kararı aldı. Her yıl düzenlenen “Ulusal Alkol ve Madde Bağımlılığı Kongresi”nin 9.'su bu hafta Edirne'de yapıldı. Kime sorsak alkol ve madde bağımlılığının ülkemizin önde gelen problemlerinden olduğunu kabul ediyor ama ilgililer dışında, bu konuyla pek ilgilenilmediğini üzülerek gözlemliyoruz. Medyatik zihnin, birçok konuda olduğu gibi alkol ve madde bağımlılığı konusunda da toplumsal mücadeleye destek vermekten ziyade köstek olduğunu görüyoruz. Bu konu, toplumun bilincini yükseltmek, herkesin elini taşın altına sokmasını sağlamak amacıyla değil de ancak reyting kaygısıyla ve sansasyonel bir dille medyada yer bulabiliyor.

Alkol ve madde bağımlılığı, psikiyatri içinde ayrıca özel bir uzmanlık gerektiren bir alan… Ülkemizde de bu alanda yetişen ve yetişmekte olan birçok değerli uzmanımız var. Canla başla gayret ediyorlar. Benim konuya ilgimin yoğunlaşması, üstlendiğim bir görev dolayısıyla, son dönemde oldu. Mesaimin bir bölümünde, bağımlılık derdinden mustarip gençlerimize, insanımıza tedavi hizmeti vermeye çalışan bir kurumumuzda uzmanlarımıza eşlik ediyor, çalışmalarını gözlemlemeye, onlardan öğrenmeye gayret gösteriyorum.

Alkol ve madde bağımlılığının nedenleri, nasıl olup da bazılarımızın bu rahatsızlığa duçar oldukları ve sıkıştıkları cendereden bir türlü çıkamadıkları, konunun uzmanlarınca her boyutuyla inceden sürmeye ele alınıp inceleniyor. İnsana ve ilişkilerine, psikodinamik ve varoluşçu bir perspektiften bakan bir ekole mensubum; bağımlı insanlarımızla çalışırken benim de zihnimde bazı izlenim ve fikirler meydana geldi. Müsaadenizle onlardan bazılarını dilim döndüğünce sizlerle paylaşmak istiyorum.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Merhametten maraz doğmaz! 12 Eylül 2019 | 216 Okunma “Benden nefret et ama bana acıma!” 08 Eylül 2019 | 179 Okunma Merhamet esastır çünkü... 05 Eylül 2019 | 165 Okunma Merhameti kavramak zordur 01 Eylül 2019 | 146 Okunma Adalet, merhametten koparsa 29 Ağustos 2019 | 141 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar