Türkiye-Rusya ve Azerbaycan arasında işbirliği

Dün Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversite’sinde Moskova Çağdaş Türkiye Araştırmaları Merkezi, Ankara Rusya Araştırmaları Enstitüsü ve Bakü Network işbirliğinde...

Dün Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversite’sinde Moskova Çağdaş Türkiye Araştırmaları Merkezi, Ankara Rusya Araştırmaları Enstitüsü ve Bakü Network işbirliğinde Türkiye-Rusya-Azerbaycan: Enerji ve Ulaştırma İşbirliği Forumunda Yeni Bölgesel Enerji ve Ulaştırma Konularında Ortaklık konuları masaya yatırıldı.

Son zamanlarda Türkiye-Rusya ilişkilerinin başta enerji ve savunma alanında geliştiği bir dönemde Azerbaycan’ın da katılımıyla Kafkasya ve Orta Asya’yı etkileyebilecek yeni işbirliği olanaklarının ortaya konulması amacıyla Türkiye, Rusya ve Azerbaycan’dan uzmanların katılımlarıyla gerçekleştirilen bu toplantıda, enerji ve ulaştırma alanındaki ortaklıklar konuşuldu.

TÜRKİYE, RUSYA VE AZERBAYCAN ARASINDA İŞBİRLİĞİ

Bilindiği üzere Rusya ve Azerbaycan’ın Türkiye’nin enerji arz güvenliğinde önemli bir payı var. Enerji arz güvenliğinde yaklaşık yüzde 60’lık bir paya sahip olan bu iki ülke, bölgede kurulacak yeni enerji denkleminde de stratejik öneme sahipler.

Türkiye bir taraftan mevcut boru hattı Mavi Akım ve Batı Hattı ile kendi enerji arz güvenliğini sağlarken diğer yandan yapım aşamasında olan ve yakın bir zaman içerisinde hayata geçirilmesi planlanan TürkAkım gibi uluslararası projelerle kendi enerji arz güvenliğinin yanında enerjide ticaret merkezi olmak için de üstün bir çaba gösteriyor.

Rusya da sahip olduğu enerji kaynaklarını Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden uluslararası piyasalara ulaştırmak için işbirliği sağlıyor. Rusya’nın bu çabası hem kendi enerji talep güvenliğini sağlamasına hem de Türkiye’nin büyük enerji projeleri için önemli geçiş ülkesi konumuna gelmesine katkı yapıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 118 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 155 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar